Принципові засади

Учасники Українського муніципального форуму прийняли звернення до Верховної Ради щодо стану законодавства про місцеві вибори.

У ньому, зокрема, вони закликають народних депутатів під час ухвалення нової редакції Закону України «Про вибори депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» врахувати позицію місцевого самоврядування – членів Асоціації  міст України та громад, основними принциповими засадами якої є:

«1. Вибори депутатів місцевих рад усіх рівнів слід проводити за мажоритарною системою. Як виняток, компромісним варіантом могло б стати запровадження змішаної виборчої системи у великих містах із населенням більш ніж 100000 (половину депутатів міських рад обирають в одномандатних округах, половину – за партійними списками).

2. Сільських, селищних, міських голів мають обирати безпосередньо виборці, а не депутати відповідних рад.

3. До вирішення спірних питань, що стосуються засад місцевих виборів призупинити набуття чинності з 1 жовтня 2005 року Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Муніципали також звернулися з проханням схвалити законопроект 3207-1 на дев’ятій сесії Верховної Ради, що дасть можливість приступити до формування належної законодавчої бази місцевого самоврядування.