Зірки розширюють географію

Цього року один із найвідоміших у світі балетних фестивалів – XІІ Міжнародний фестиваль «Зірки світового балету», окрім рідного Донецька, відбудеться у Львові та Києві. Організатор і незмінний натхненник цього музичного свята, художній керівник Донецького академічного державного театру опери і балету Вадим Писарєв вважає, що це один із способів культурного єднання Заходу і Сходу України, які віддалилися після минулорічних президентських виборів. Але, як наголошує в.о. голови правління Першого українського міжнародного банку Олександр Довгополюк, фестиваль не має політичного відтінку.

– Україна в балеті тримає „пальму першості», – не приховував радості Вадим Писарєв. – Про це свідчать результати останнього Міжнародного конкурсу артистів балету і хореографів у Москві (найбільш престижного у світі) – усі шість медалей здобули українські артисти. Тому за нашим фестивалем уважно стежить увесь балетний світ.

Фестиваль стартує 2 жовтня в Донецьку, 11 жовтня відвідає Львів і завершиться 12 жовтня святковим гала-концертом у київському Палаці «Україна».

Основні події протягом дев’яти фестивальних днів відбуватимуться на сцені Донецького театру опери і балету ім. Анатолія Солов’яненка. Фестиваль відкриється виставою «Раймонда» у виконанні Краснодарського академічного театру опери і балету під керівництвом «людини-епохи» Юрія Григоровича.
3 і 4 жовтня на донецькій сцені з’явиться один з найкращих балетних колективів Європи – Президентський балет під керівництвом Андрея Шота (Словаччина). В Україну він привезе сучасні постановки вистав «Карміна Бурана», «Болеро», «Весна священна», «Маленький принц» та «Кармен». У балеті «Кармен» він використовує українські, білоруські, словацькі та угорські наспіви в обробці групи «Deep Forest».

5 жовтня глядачі побачать балет «Лебедине озеро» П. Чайковського за участю Джі-Йонг Кім (Корея) і Седрик Ігнас (Нідерланди). 7 жовтня відбудеться вечір сучасної хореографії, де представлять останні роботи молодих, але вже відомих закордонних хореографів. Це буде вечір відкриттів і експериментів у різних стилях – неокласичний, постмодерн, авангард. Наприклад, номер Лідії Радованової із Сербії в пам’ять про війну на території колишньої Югославії – «Пісня про війну».

Уперше у фестивалі «Зірки світового балету» візьмуть участь одні з найкращих на сьогодні танцівників світу – солісти Большого театру (Росія) – Світлана Захарова й Андрій Уваров.

8 жовтня вони виконають головні ролі в балеті «Жізель» А. Адана. Завершать фестивальний показ у Донецьку артисти з Південної Кореї виставою «Дон Кіхот» Л. Мінкуса. Партії Жізель і Альберта виконає танцювальна пара – Хей-Мін Хуанг і Дже-Йонг Ом.

В усіх гала-концертах візьме участь українець Денис Матвієнко, який у червні 2005 року одержав Гран-прі престижного Міжнародного конкурсу артистів балету і хореографів у Москві. Серед учасників гала-концертів – танцівник-в’єтнамець із «неймовірною» пластикою Чао Чі Тен, а також Симона Ножа з Віденської опери, яка, за прогнозами балетоманів, стане відкриттям XІІ фестивалю.

Загалом шанувальники балетного мистецтва зможуть оцінити майстерність понад 150 артистів із 14 країн – Росії, США, Німеччини, Кореї, Японії, Австрії, Угорщини, Словаччини, Фінляндії, Сербії, В’єтнаму, Нідерландів, Естонії, Італії, які репрезентують різні хореографічні школи світу. У рамках фестивалю відбудеться 11 концертів, буде проведено 10 майстер-класів і два круглих столи. Крім Вадима Писарєва майстер-класи проведуть відомі хореографи Юхані Терасвуорі з Фінляндії і Раджеп Абдієв із Росії.

Родзинкою фестивалю стане гала-концерт у Палаці «Україна», де крім українських «балетних справ майстрів» Інни Дорофеєвої, Дениса Матвієнка, Анастасії Черненко, Катерини Козаченко, Миколи Михеєва та Юлії Полгородник покажуть свою майстерність Андрій Іванов (Росія), Гі Альбуї (Франція), Марина Антонова, Дмитро та Данило Сімкін (Німеччина), Симона Ножа (Австрія), Джузеппе Піконе (Італія), Хей-Мін Хуанг, Дже-Йонг Ом (Корея), Ріоко Якю, Нобухіро Терада (Японія), Чао Чі Тен (В’єтнам), Еніко Соморжай, Річард Круск (Угорщина) та Лідія Радованова (Сербія). Ну а найбільший подарунок шанувальникам балету – виступ самого Вадима Писарєва. Щоправда, Вадим Якович не поспішає розкривати таємниці свого виступу – глядачі мають отримати сюрприз.