Замість конфронтації потрібна співпраця

Із виступу Президента Асоціації міст України та громад, Київського міського голови О.Омельченка на Українському муніципальному форумі в Алушті

Сподіваюсь, що Форум стане ефективною формою нашої співпраці і дозволить вирішити три стратегічних завдання.

Перше завдання – це вироблення спільної позиції членів Асоціації, інших органів місцевого самоврядування, представлених на Форумі, щодо напрямів вирішення найболючіших проблем місцевого і регіонального розвитку. Таких проблем, без негайного вирішення яких годі й говорити про будь-яке самоврядування в Україні чи про покращення умов життя наших територіальних громад. Це в першу чергу: жебрацький стан місцевих бюджетів; коматозний стан житлово-комунального господарства; постійні конфлікти органів місцевого самоврядування з виконавчою владою, адміністративний тиск на виборних керівників територіальних громад з метою задоволення політичних чи корпоративних амбіцій; відсутність ресурсів, необхідних для надання адміністративних та громадських послуг населенню; відсутність просторових меж територіальних громад. Скажіть, будь ласка, про яке місцеве самоврядування можна говорити, коли в бюджет села, селища, невеликого міста закладається норматив 10 – 30 доларів в рік на одного жителя. Чи можна за ці копійки налагодити нормальне життя громади?

 Я вже не кажу про те, що навіть ті мізерні кошти, що потрапляють в місцеві бюджети, йдуть на виконання делегованих, а не самоврядних повноважень. Таким чином, громадам на розвиток залишається лише 3% коштів Зведеного бюджету України.

Друге завдання – це привернення уваги керівництва держави до реального стану справ у сфері місцевого та регіонального розвитку. Хто краще за нас – керівників органів місцевого самоврядування – знає недоліки ресурсної та законодавчої бази, існуючої системи територіальної організації влади. Вона не лише показала повну нездатність забезпечити розвиток територій, а й навіть не змогла виконати роль адміністративного ресурсу на виборах.

Думаю, вже настав час дізнатися про концептуальне бачення владою перспектив та пріоритетів вирішення питань вдосконалення управління на регіональному та місцевому рівнях, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування. Вже сім місяців у вищих ешелонах влади тривають розмови про необхідність проведення системних реформ на місцевому рівні, але ж досі немає жодного офіційного державного документу, в якому була б окреслена концепція цих реформ.

Третє завдання полягає у налагодженні дієвої співпраці з органами державної влади у проведенні реформ.

Хочу нагадати, що Асоціація з перших днів Помаранчевої революції заявила про свою підтримку її гасел щодо демократизації влади і суспільства. Ми повністю підтримали також і гасло Президента України В.А.Ющенка, яке він проголосив під час інавгурації – «Україна має стати державою самоврядних громад».

В той же час ми відчуваємо, що позиція Асоціації, наше бачення майбутньої системи ефективної влади фактично не цікавить ті владні структури, які мають опікуватися реформами. Більше того, можна спостерігати нехтування з їх боку всіх заходів щодо обговорення шляхів вирішення проблем місцевого і регіонального розвитку, які проводить Асоціація.

Не думаю, що така позиція влади може бути продуктивною. Реформи, що мають вузько кабінетний характер приречені на провал, вони не відповідають соціальним очікуванням і базуються не на реаліях життя, а на фантазіях їхніх творців.

Ми вже маємо певні традиції співпраці з комітетами Верховної Ради України, в першу чергу, це стосується комітету з питань бюджету та комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Саме завдячуючи їм вдалося забезпечити врахування пропозицій органів місцевого самоврядування при прийнятті окремих законів України.

В той же час нас непокоїть ситуація, що складається у взаємовідносинах органів місцевого самоврядування з виконавчою владою регіонального рівня. В багатьох регіонах можна спостерігати не співпрацю, а навпаки – жорстку конфронтацію. Це є ще одним свідченням того, що заміна носіїв влади без реформи самої системи влади, нічого не дає.

Наша принципова позиція полягає у тому, що реформи – це спільна справа і державної влади і місцевого самоврядування, на плечі якого і ляже основний тягар щодо їх реалізації.