Вольс: фото, акварелі, графіка…

Київський музей російського мистецтва спільно з інститутом зв’язків із закордоном та культурним центром Ґете-інституту проводять виставку робіт німецького художника Вольса (Альфред Отто Вольфґанґ Шульце), яка триватиме до 9 жовтня. Виставка ця радше оглядова, ніж тематична. Тут і фотознімки, й акварелі, і гравюри митця.

І хоча експозиція досить різноманітна, все ж у ній простежується стилістична єдність. Є щось спільне між чорно-білими знімками міської бруківки та незвичними акварелями, абстрактними гравюрами й фото захаращених вітрин, портретними знімками та кадрами з кладовищ. Спільною в роботах Вольса є й кольорова гама. Чорно-білі фото, маленькі павутинки гравюр, незвично темні акварелі.

Час, на який припала творчість Вольса – 30-40-ві роки XX століття, був нелегким для всіх, а надто для Німеччини. Саме тоді педантичні німці чи не вперше наштовхнулися на абсурдність реальності. У цьому сенсі Вольс – типовий представник німецького мистецтва цієї доби, митець „втраченого покоління», людина зі зруйнованого світу.