На майданчик запрошуються… журналісти

Ця гра ще років двадцять тому в столиці могла позмагатися у популярності з футболом. Бо кожна поважна установа мала свою аматорську волейбольну команду. Не кажучи вже про великі підприємства, де навіть проводилися змагання між цехами, відділами, підрозділами. Та й у київських дворах віконним шибкам нерідко діставалося не лише від футбольного, а й від волейбольного м’яча.

У моєму дитинстві, що пройшло неподалік Сирецького гаю і тодішнього парку ХХІІ з’їзду КПРС, було де позмагатися у відбиванні й «тушінні» м’яча, кручених і різаних подачах та виставляннях «блоку». Бо на галявинах у гаю і в парку було по кілька майданчиків. Та й пізніше колективні «вилазки» та виїзди на природу, до моря чи ще кудись важко було уявити без волейбольного м’яча, яким перепасовувалися, ставши в коло, на кожному привалі. Навіть на одній з галявин всесвітньо відомої перлини садово-паркового мистецтва «Софіївка» ми влаштували імпровізовані змагання.

Та й у кожному спортивному товаристві раніше були волейбольні команди майстрів, а збірна СРСР, до якої входили й українці, вигравала не лише світові чемпіонати, а й олімпійські ігри. У незалежній Україні інтерес до волейболу чомусь знизився. Певне тому, що з’явилося багато нових видів спорту. А шкода, бо витрати на влаштування майданчика невеликі, а користь та задоволення від гри – величезні. Відродити цей незаслужено забутий вид спорту вирішила новостворена Київська федерація волейболу. Тим більше, що й привід вельми поважний. Саме 2005-го світова спортивна спільнота святкує 110-річчя волейболу. У нас ця гра прижилася трохи пізніше, тому ми нині відзначаємо 80-річчя українського волейболу.

Федерація діє як самодостатня громадська організація, що популяризує не власних лідерів, а перш за все – здоровий спосіб життя, можливість насолоджуватися таким видовищним видом спорту, як волейбол, та грати самим.

Почали з популяризації цього виду спорту. Під час святкувань Дня незалежності України в Оболонському районі столиці влаштували міні-турнір корпоративних команд. А на початку вересня провели перший в Україні спортивний фестиваль «Волейбольні обрії». У День фізкультури та спорту продемонстрували киянам і гостям столиці, що майдан Незалежності придатний і для гри у волейбол. До речі, під час цих акцій і бувалі спортсмени, й ті, хто вперше взяв у руки волейбольного м’яча, змогли належним чином оцінити можливість гри на спеціальних пересувних майданчиках, які федерація придбала у Німеччині саме для популяризації волейболу (на знімку).

Крім масових акцій Київська федерація волейболу продовжує копітку роботу, спрямовану на розвиток вітчизняного спорту. Відроджено чоловічу волейбольну команду на базі відомого свого часу спортивного товариства «Локомотив». До складу федерації входить також жіноча команда з пляжного волейболу. Можливо, згодом приєднаються й інші. Організація підтримує спортивний інтернат на Відрадному та ДЮСШ. Уже складені план та кошторис проведення першого в Україні турніру аматорських ліг з волейболу за корпоративним принципом формування (банківська, адміністративна, політична, бізнесова, дипломатична, міністерська).

До речі, для проведення фінальних ігор потрібно ще чотири команди, які будуть змагатися з переможцями аматорських ліг за Кубок федерації. Тому федерація сподівається, що й журналісти теж створять власну збірну команду.