Кожен вважає себе переможцем

Нове керівництво країни німці так і не обрали. Такий результат парламентських виборів, що відбулися минулої неділі. І ХДС/ХСС, і СДПН забракло голосів, щоб створити уряд із традиційними партнерами по коаліції.

Коли оголосили попередні дані голосування, усі п’ять партій та блоків, що потрапили до парламенту, повідомили про свою перемогу. Утім, оглядачі «Німецької хвилі» зазначають, що результати радше можна вважати поразкою усіх.

…У вечірньому ефірі центральних телеканалів очікують даних екзит-полів, які зазвичай практично не відрізняються від остаточного результату. На табло – попередній ужинок – СДПН – 34 відсотки. Їхні суперники – християнські демократи – тріумфують. За якусь мить з’являється їх результат – 35. Це майже на 7 пунктів менше, аніж свідчили дані останніх опитувань. Один  з опозиціонерів, член партії ХДС  Геро Шмітц  зазначив, «що не розуміє німецьких виборців».
Однак лідер опозиції Анґела Меркель упевнена, що тепер саме її партія формуватиме уряд.

Водночас у центральному штабі СДПН довго аплодували оголошеним результатам екзит-полів. Спочатку виступив голова партії Франц Мюнтеферінг, а потім слово взяв федеральний канцлер ФРН Ґерхард Шрьодер. На його переконання, він залишатиметься на  цій посаді ще 4 роки.

Оглядачі говорять про можливість створення великої коаліції. Тобто СДПН плюс ХДС/ХСС. І оскільки консерватори лідирують, канцлером має стати Анґела Меркель. Утім, тут про патову ситуацію подбав Ґерхард Шрьодер. Він заявив, що на коаліцію, очолювану Меркель, не погодиться нізащо.

До речі

У світі по-різному сприймають результати парламентських виборів у Німеччині. Прем’єр-міністр Чехії Йіржи Пароубек назвав результати голосування особистим успіхом канцлера Ґерхарда Шрьодера. Його шведський колега Йоран Персон заявив, що Шрьодер справедливо претендує на посаду канцлера. Проте міністр закордонних справ Італії Джанфранко Фіні результати виборів до Бундестагу вважає проблематичними для Німеччини. На його думку, вони призведуть до політичної нестабільності у ФРН.