Ліберали «звозять будматеріали»

Партії, яким соціологи пророкують успіх на парламентських виборах, можна перелічити на пальцях однієї руки. Крім комуністів і соціалістів, інші троє не мають чітко вираженої ідеології, зате мають відомих лідерів. Утім, як наголошують ті ж соціологи, популярними в народі є різні ідеології, скажімо, ліберальна, християнська тощо. Але на кожних виборах їх електорат «розривають» кілька однойменних фракцій.

Чи то прислухалися до порад експертів, а чи навчені минулими поразками, українські ліберали днями вирішили до жовтня створити «Ліберальний виборчий блок». Започаткували його Ліберальна партія, Ліберально-демократична і Партія правозахисту. «Уперше в історії нашої країни створюється передвиборна спілка на чіткій ідеологічній основі», – заявив на спільній прес-конференції лідерів цих партій голова найчисленнішої з них – Ліберальної – Петро Циганко. Двері відчинені й для інших політичних сил і громадських організацій. Умова єдина – ліберальна ідея, союзники мають сповідувати гасло лібералів усього світу: «Людина понад усе!» За підрахунками засновників блоку, в Україні близько 30 відсотків організацій проголошують ці принципи. І не дивно. Бо, як наголосив пан Ци-ганко, лібералізм пішов у світ із наших терен, зародився в козацтві, його було узаконено в Конституції Пилипа Орлика. Тому в своїх лавах ліберали бачать зокрема й нинішніх козаків.

Традиційно для лібералів усього світу, українські захисники «вільної людини у вільній державі» обіцяють перейматися розширенням прав, свобод і можливостей громадянина. «Середній клас, який об’єднує носіїв лібералізму, в Україні ще не створено. Бо не створено умов для нього. Наш уряд займався сьогоденням, відкладаючи стратегічні завдання на потім. Надходження від малого й середнього бізнесу до держбюджету становлять 20 відсотків. А в країнах, де відбулися ліберальні реформи, понад 70 відсотків. Україна – 122-а у світі за розвитком малого й середнього бізнесу», – заявив Петро Циганко. І натякнув, що не бачить нині ліберальних зрушень, незважаючи на те, що й Віктор Ющенко називає себе лібералом. Він навів приклад Польщі, де саме ліберали на початку 90-х започаткували усі державні реформи. А Ігор Душин, голова ЛДПУ, вважає, що Юлія Тимошенко вже засвідчила, що вона не ліберал, хоча колись теж себе так називала.

Ще ніколи українські ліберали не йшли на вибори єдиним блоком. Чи не посваряться, як це часто буває серед нашого політикуму? «Якщо три сім’ї мають намір спорудити дім, труднощі певні теж виникають. Але коли кожен вкладає в будівлю все, що може, то будинок стоятиме міцно», – відповів Ігор Душин.