І в Азербайджані сказали «Пора»

По прильоту до Баку для участі в міжнародній конференції «Демократичне майбутнє Азербайджану і Білорусі» одного з учасників української делегації Сергія Євтушенка було безпідставно затримано в аеропорту.

Попри це, українська делегація виступила з доповідями про перспективи демократизації на пострадянському просторі та провела дві прес-конференції. Але на них так і не зміг потрапити член політради Громадянської партії «Пора», радник міністра закордонних справ України, експерт  Міжнародного інституту демократії Сергій Євтушенко. Він разом із ще одним затриманим, представником Естонії Сергієм Поповим, провели майже два дні в службовому приміщенні під наглядом співробітників Міністерства національної безпеки Азербайджану.

Про своє затримання Сергій цього разу розповів уже українським журналістам. «Під час проходження  контролю в мене забрали паспорт. Потім нібито для перевірки на наявність контрабанди запросили для особистого огляду і більше не випустили. Без будь-яких пояснень зняли копії з усіх моїх документів. Із консулом дозволили зустрітися лише через дванадцять годин. Але істотного результату це не дало. Мені запропонували депортацію чомусь у  Росію, на що я, звісно, не погодився. Удалося з’ясувати лише одне: моє прізвише, виявляється, у «чорному» списку людей, в’їзд яких до Азербайджану не бажаний.

На думку народного депутата Миколи Катеринчука, цей інцидент має політичне підґрунтя. Через два місяці в Азербайджані відбудуться парламентські вибори. Нині рейтинг влади на рівні двадцяти відсотків, що значно менш ніж у опозиційних сил, які достатньо сильні й згуртовані, мають харизматичних лідерів. Громадянська партія «Пора» підтримує  партнерські зв’язки з ними,   зокрема з партією «Мусават» («Рівність»), яка разом із Міжнародним інститутом демократії й організувала конференцію в Баку. Вочевидь, азербайджанська влада боїться демократичних настроїв і тих, хто їм симпатизує.

Із цим погоджується ще один член української делегації, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран: «Нинішня влада Азербайджану остерігається того, що хвиля демократизації, яка змила в Україні стару владу, перекинеться і до них. Як цьому ефективно протидіяти, вона не знає, тому й панікує, вдаючись часом до безглуздих дій, як-от затримання представника «Пори». Хіба не зрозуміло, що революцію не можна ні експортувати, ні імпортувати. Вона можлива лише тоді, коли до неї готовий народ, а свого, очевидно, азербайджанська влада не знає».

Цікавою була реакція азербайджанських ЗМІ. Провладні газети просто рясніли заголовками на кшталт «Пора» загрожує  азербайджанській конституційності». Лише невеликі газети й телеканали виступили на підтримку Сергія Євтушенка. Настрої бакинців теж були на його боці. Влаштовувались навіть невеличкі протестні демонстрації.

Члени української делегації з іронічною посмішкою згадали, що бачили на азербайджанських телеекранах старих знайомих – російських політтехнологів на чолі з Глібом Павловським. «У країні зріють демократичні зміни. Те, що там зріє, – шанс, який випадає раз на десять років. І присутність у Баку російських політтехнологів свідчить, що влада серйозно побоюється за результати майбутніх виборів», – вважає Микола Катеринчук.