Анімаційна подорож

Цьогорічний, ХХ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» розпочнеться сьогодні, 20 вересня, в Києві. Саме зі столиці вирушить в «анімаційну» подорож теплохід «Принцеса Дніпра», який прямуватиме за маршрутом Київ – Запоріжжя – Херсон – Севастополь – Одеса – Київ.

Фестиваль «КРОК» – спільний українсько-російський проект, який, відповідно, має двох президентів, всесвітньо відомих режисерів-аніматорів – Давида Черкаського (Україна) та Едуарда Назарова (Росія).

Загалом до комісії було подано більш як шістдесят робіт, а відібрано 128 нових мультфільми. Оцінюватиме конкурсні фільми міжнародне журі до складу якого увійшли Жан-П’єр Ламулан і Флоранс М’єль (Франція), Діана Мор (США), Юрій Норштейн (Росія), Володимир Войтенко (Україна).

Україну представляють одразу шість стрічок.

Це «Засипле сніг дороги» Євгена Сивоконя, «Війна яблук і гусені» Наталі Марченкової, «Ключ» Олега Педана, «П’єса для трьох акторів» Олександра Шмигуна, «Блукаючи поміж...» та «Смак – краще для всіх» Анатолія Лавренішина.

До речі, картина «П’єса для трьох акторів» брала участь в одному з найвідоміших у світі фестивалів короткометражного кіно в Сан-Паулу (Бразилія), який завершився на початку вересня. Не будучи конкурсним фестивалем зі спеціальним журі для визначення переможців, МКФ у Сан-Паулу пропонує глядачам самим обрати найкращі, на їхню думку, фільми. Робота Олександра Шмигуна потрапила до десятки стрічок-лідерів, визначеної глядацьким голосуванням.