Рукотворна Лавра небесна

Хто ми і для чого живемо? Майстри ювелірного будинку «Лобортас» Ірина Карпова та Олександр Тарновський, шукаючи відповіді на це запитання, втілили свої роздуми у ювелірному шедеврі «Лавра небесна», котру знавці одразу ж поставили в одному ряду з роботами Челліні, Фаберже та Картьє. А загалом, цьому мистецькому витворові немає подібних за манерою виконання.

Як ви знаєте з публікацій «Вечірки», цього року в пасхальні дні «Лавру небесну» презентували в заповіднику «Софія Київська», а потім це рукотворне диво повезли по всій Україні. Нещодавно її демонстрували у Чернігові, в заповіднику «Чернігів старовинний», а тепер вона помандрує до Харкова, Львова, Дніпропетровська, Донецька, Одеси та інших міст України.

«Лавра небесна» – це майже ідеальний духовний образ-формула, який містить глибинну суть. А поштовхом до його створення стала незвична аметистова жеода, за формою схожа на печеру або каптур чернечого одягу.

Ювелірна симфонія символізує не лише Царство Небесне, а й тернистий шлях, який до нього потрібно пройти. Над аметистовим шляхом життя здіймається у височінь голуб у діамантових променях, символізуючи чисту душу, яка прагне потрапити в обитель Духа святого – Лавру небесну.

У цій роботі використано чимало матеріалів: золото, срібло, аметист, тигрове та соколине око, яшма, кахалонг, дерево венге та амарант. Майстри застосували більше десятка унікальних технологій та технік ювелірного мистецтва. «Більшість із них запатентовані нашими майстрами», – каже один із засновників будинку «Лобортас» пан Ігор.

– Виходить, в Україні з’явилася своя неповторна школа ювелірного мистецтва?

– Більше того, моду в ювелірному мистецтві останнім часом диктує саме Україна. Ми вже створили понад 1000 ювелірних шедеврів, і деякі з них фахівці порівнюють з творами великого Фаберже. Наш будинок визнаний світовою спільнотою як основоположник «романтичного авангарду». Деякі винаходи майстрів будинку «Лобортас» запатентовані в країнах світу і є найкращою ілюстрацією досягнень української нації. Україна увійшла в п’ятірку лідерів зі створення багатьох ювелірних прикрас слідом за Росією, Францією, Великою Британією та Німеччиною.

– Цікаво було б дізнатися вартість «Лаври небесної». Який попит на такі товари?

– Зазвичай, ювелірні шедеври купують справжні колекціонери. Деякі роботи наших майстрів уже є гордістю приватних колекцій української та західної еліти. А «Лавру небесну» не можна оцінювати: духовне мистецтво безцінне.

Віра КНИШНА