Винагороджується наполегливість

У неділю ввечері у чемпіонаті України міг з’явитися новий лідер, ним могло стати київське «Динамо», але столичним футболістам не вистачило кількох хвилин, щоб отримати перемогу над «Металістом» та скористатися нічиєю донецького «Шахтаря» у матчі зі «Сталлю».

Як і очікувалося, матч із «Металістом» не став для динамівців легкою прогулянкою. Кияни з перших хвилин гри обережно намагалися розхитати оборону гостей і небезпечних атак обох команд на старті практично не було. Відкрити рахунок у цій грі кияни змогли завдяки індивідуальній майстерності двох форвардів. Клебер з Ребровим розіграли стінку і останній, вийшовши віч-на-віч з Горяїновим, ударом у нижній кут воріт вивів свою команду вперед. «Металіст» же на відміну від більшості команд, які грають з киянами, не пішов у глухий захист, а продовжував шукати щастя біля воріт суперника і таки знайшов. На 30-й хвилині Джакобія у боротьбі з трьома захисниками зумів віддати м’яч екс-динамівцю Ярошу і той влучним ударом у дальній кут зробив рахунок нічийним. 100-відсотковий шанс вийти вперед «Динамо» отримало, коли у штрафній Горяїнов збив Ротаня і суддя призначив пенальті, але Рінкон влучив у штангу. Кияни Федоров та Леко були близькими до успіху, але вдало зіграв Горяїнов. І все ж на перерву кияни зуміли піти з рахунком на свою користь. Точний пас Ващука ударом головою замкнув Рінкон і «Металісту» знову довелося починати з центра поля. На 44-й хвилині міг збільшити перевагу Клебер, але його удар з кількох метрів відбив голкіпер «Металіста».

У другому таймі «Динамо» фактично грало на утримання рахунку. А от «Металіст» боровся до останніх хвилин, за що й був винагороджений. Наприкінці гри, Джакобія, увірвавшись у штрафну «Динамо» обіграв Ващука, Родольфо, Несмачного та Федорова і ударом повз Шовковського зрівняв рахунок – 2:2.
Для донецького «Шахтаря» матч зі «Сталлю» став фактично повторенням двобою із київським «Арсеналом» і не тільки за нічийним результатом. Бажання зіграти на межі можливостей у «Сталі» було таким самим, як і минулих вихідних у столичного «Арсеналу», а от гірники грали без особливого старання. Щоправда на відміну від гри в Києві, у донецькому матчі «Шахтар» мав можливість забити набагато більше, ніж один м’яч, хоч й пропустити теж... Уже на шостій хвилині у ворота «Сталі» був призначений доволі сумнівний пенальті. Бєлик на швидкості вривався у штрафний майданчик гостей і був збитий Храмцовим. Але, здається, це порушення було в кількох десятках сантиметрів біля лінії штрафної.... Утім, суддя Мельничук призначив пенальті. Проте фортуна виявилася на боці алчевців: Жадсон пробив і голкіпер цей удар парирував, а за ним відбивав і удар Матузалема.

«Шахтар» продовжував атакувати і небезпечних ударів завдавали Матузалем, Бєлик та Жадсон, але вдало діяли захисники та воротар «Сталі». Причому, алчевська команда у скільки разів програвала господарям у майстерності, у стільки ж переважала їх у бажанні грати у футбол. У середині тайму Мельничук мав призначати 11-метровий уже у ворота «Шахтаря». Кондратюк, увійшовши до штрафної гірників, ударив, потім упав і, вже лежачи, боровся за м’яч після відскоку від Лаштувки. Тоді Толга у боротьбі з гравцем «Сталі» нічого кращого не вигадав, як вдарити Кондратюку в обличчя ногою... Суддя чомусь цей епізод не помітив. А на 36-й хвилині Шевчук пройшов по лівому флангу і прострілив по периметру воріт, м’яч, торкнувшись воротаря, опинився у Бєлика, який у боротьбі з двома захисниками з метра заштовхнув його у ворота. «Шахтар» повів у рахунку 1:0. За чотири хвилини потому «Сталь» небезпечно пробила штрафний і після удару Сернецького гірників урятував Лаштувка.

У другому таймі «Сталь» тривалий час мала ігрову перевагу. Щоправда, на першій хвилині другого тайму знову мав забивати «Шахтар». Спочатку удар головою Воробея парирував Комарицький, і за секунду відбив ще й постріл Матузалема. На ці випади «Сталь» відповіла виходом сам на сам Кіріце, але той пробив несильно і Лаштувка легко заволодів м’ячем, а вже удар головою Акобяна голкіперові гірників довелося «витягувати» у стрибку з під поперечини. У «Шахтаря» ефектно через себе «ножицями» бив Бєлік, але м’яч пройшов поруч зі штангою, а на 82-й хвилині метрів з 20-ти у поперечину вцілив Матузалем.
На 89-й хвилині «Сталь» таки була винагороджена за свою наполегливість. Після серії рикошетів зі штрафного з лівого флангу м’яч потрапив до Цимакуридзе і той, розвернувшись, метрів з шести поцілив під поперечину – 1:1, і друга нічия команди Луческу в цьому сезоні.

Дев’ятий тур приніс ще кілька знакових результатів. Після шести поразок поспіль, нарешті, перемогла сімферопольська «Таврія», а одеський «Чорноморець», здолавши на виїзді «Волинь», зайняв третю сходинку турнірної таблиці.