Як «малюється» небо в клітинку

Пригадується, свого часу на деяких телеканалах з’являлася посивіла голова одного доволі молодого чоловіка. Його обличчя прикрашали нібито козацькі вуса.  Хоча на справжнього лицаря-запорожця цей молодик, який з телевізора повчав глядачів, як треба правильно жити,  явно не тягнув. Не та натура, не те нутро. Можливо, намагався наслідувати російського Доренка? Останній створив образ провокатора, котрий ледь ковтав власну слину… Проте, гадаю, наш діяч більше нагадує Володимира Ульянова. Такі ж лукаво прищурені очі, поїздка на броньовику, підбурювання мас… У цьому випадку – «зеленої» молоді, котра йменує себе братанами, даруйте, братчиками.

В останній серпневий день близько дванадцятої дня в приміщення Київської міської державної адміністрації заскочила група молодиків. Хлопці сказали, що представляють партію «Братство». Проте жодних документів, які посвідчували б їхні особи, не показали. Натомість десять чоловік перестрибнули  турнікети й поквапились на другий поверх до приймальні Київського міського голови та першого заступника керівника КМДА. Секретар устигла зачинити двері до приймальні. З коридора перелякана жінка чула войовничі вигуки: «Геть Омелю!», «Відчини, ми знаємо, що ти там!»  тощо.

На допомогу представники служби охорони викликали спецпідрозділ «Беркут». Пізніше з’ясувалося, агресивні хлопці були напідпитку. Більшість із них – не кияни. До столиці приїхали з Херсонської, Дніпропетровської, Луганської та інших областей України.

– У цей час я повертався зі святкування Дня знань у торговельно-економічному університеті,– згадує ті події, про які багато писалося,  столичний голова Олександр Омельченко. – У приміщенні Київради вони вимагали надання земельних ділянок у Києві під індивідуальне будівництво. Я пояснив, що такі питання вирішуються у встановленому законодавством порядку. Водночас дії та поведінку молодиків розцінив як хуліганство. Тож представників міліції попросив діяти в межах своїх повноважень,  визначених законодавством України.  Правоохоронці встановили особу кожного й склали відповідні протоколи.
У цей час до КМДА прибув отой чолов’яга з телеекрана.  Не сам, а з групою підтримки… Цього разу – не на броньовику. Подейкують, він і є лідер «Братства». Схоже, призабутий Дмитро Корчинський, використовуючи  недосвідчену молодь, вирішив нагадати про себе. А точніше, розпочав власну своєрідну передвиборну боротьбу за депутатський мандат-2006.

Посилаючи юнаків «на штурм» КМДА, пан Корчинський мав би знати, що змушує їх порушити 341-у статтю Кримінального кодексу України – захоплення державних або громадських будівель чи споруд. Така акція карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням  волі на строк до трьох років, або ж позбавленням волі на той же термін. Інакше кажучи, лідер братчиків, переслідуючи власні  меркантильні  цілі, декому зі своїх підлеглих заздалегідь «намалював» небо в клітинку.

До речі, як повідомили в прес-службі столичної прокуратури, за фактом протиправних дій, учинених групою осіб у приміщенні КМДА, Шевченківським районним управлінням ГУ МВС України в місті Києві порушено кримінальну справу за статтею 341 ККУ. Згідно з рішенням Шевченківського районного суду 12 вересня одного з активних учасників події взято під варту. Досудове слідство в справі триває.  Вживаються заходи із встановлення всіх осіб, причетних до протиправних дій.