Уже починають відмивати вибори

Деякі громадські організації проголосили ініціативу «Чисті вибори» з метою контролю за демократичним перебігом передвиборної кампанії 2006 року.

«Ми бачимо, що чинна влада самотужки не здатна провести чисті вибори. Тому ця робота потребує активної участі громадськості», – переконаний голова Комітету виборців України Ігор Попов. Допомогти владі в цій нелегкій справі зголосилися також фонд «Демократичні ініціативи», фонд «Європа ХХІ», «Інтерньюз-Україна», асоціація «Спільний простір», комітет «Рівність можливостей» та фундація «Суспільність».

На думку організаторів ініціативи, вже можна чітко окреслити основне коло проблем майбутньої парламентської кампанії. У першу чергу, це використання компроматів та фальшивих рейтингів, підрив авторитету політичних лідерів і виборів узагалі. Жорстка політична конкуренція може призвести до використання незаконних методів політичної боротьби, що не є новинкою для нашої країни.

Представники громадських організацій вважають, що брак внутрішньопартійної демократії в більшості українських партій може спричинити багато непорозумінь під час формування виборчих списків. Суттєвим недоліком є відсутність об’єктивної інформації про суб’єктів виборчого процесу, процедури формування виборчих списків та особливості нової виборчої системи.

Під час останніх президентських виборів величезне значення мав міжнародний фактор. Нині увага до виборів в Україні менша, бо вважається, що в нас перемогла демократія, зазначила президент фонду «Європа ХХІ» Інна Підлуська: «Ми нині намагаємося закликати представників міжнародних організацій та уряди демократичних держав не послабляти увагу, а дати адекватну оцінку виборчому процесу 2006 року».

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів переконаний, що можна не боятися, що політика в Україні стане нецікавою: «Іще не скоро настануть ті часи, коли українці перетворяться на таких собі європейських буржуа, які насолоджуватимуться життям і не перейматимуться політикою під крильцем НАТО».