У традиціях кучмівських чиновників

Із заяви Президії Центральної ради Української партії «Єдність» із приводу конфлікту між Васильківським міським головою Валерієм Поповичем і головою Київської обласної державної адміністрації Євгеном Жовтяком.

Обличчя влади змінилося, але не змінилася сама влада – цьому вислову Президента України цілком відповідає суспільно-політична ситуація, що склалася сьогодні в Київській області.  Президія Центральної Ради Української партії «Єдність» вважає, що голова  облдержадміністрації Євген Жовтяк може по праву вважати себе гідним спадкоємцем Анатолія Засухи у розвитку авторитарного стилю керівництва  регіоном. Нехтування законами, намагання підім’яти під себе місцеве самоврядування – все це переросло в публічний конфлікт між керівниками міст-супутників столиці та головою Київської обласної державної адміністрації, йдеться в заяві.

Яскравим прикладом такого протистояння є переслідування обласною владою справді народного мера Валерія Поповича, якому територіальна громада Василькова 18 років поспіль довіряє очолювати міську владу. Такі ж методи тиску й шантажу застосовував щодо мера Василькова не так давно і клан Засух, який намагався узурпувати владу на Київщині.

Сьогоднішню причину переслідування міського голови Василькова ми вбачаємо передусім у тому, що пан Жовтяк використовує практику свого попередника зі знищення місцевого самоврядування в регіоні. Євген Дмитрович переконливо продемонстрував, що декларації, проголошені політичною силою, до якої він належить, щодо демократизації у державі, забув одразу ж після приходу до влади. Прикро, що за роки свого депутатства у Верховній Раді пан Жовтяк так і не засвоїв основних положень законодавства про місцеве самоврядування. В іншому випадку він мав би усвідомити, що територіальні громади обирають керівників для обстоювання своїх прав, а не для покірного виконання безглуздих вказівок високопоставлених державних чиновників.

Негаразди в столичній області ще раз підтверджують правоту Української партії «Єдність», яка послідовно виступає за децентралізацію влади у державі та розвиток місцевого самоврядування. Вона висловлює рішучий протест проти переслідування Васильківського міського голови  Валерія Поповича та його колег і закликає усіх державних високопосадовців керуватися в своїй роботі не прагненням абсолютної влади, а законами і Конституцією України.