Із сміттям упоралися. Черга за благоустроєм

У попередні тижні столиця добряче засмітилася. На прибудинкових територіях купи непотребу росли день у день. Міська влада вдарила на сполох, і за кілька днів ситуація поліпшилася. Причини цих негараздів розглядали на розширеній колегії КМДА.

Колегії передувала перевірка районів міста, яку здійснило Головне управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва. Найбільше претензій «заробили» Святошинський, Подільський, Оболонський та Шевченківський райони, де впродовж місця відходи не вивозили за 28 адресами. Досі не розв’язано проблему забезпечення контейнерами приватного сектора, несвоєчасно вивозиться сміття та відходи з територій станцій метро. Найбільше порушується графік вивезення непотребу у вихідні дні. Зафіксовано, що території ринків, як правило, не прибирають протягом дня, збільшилась кількість випадків несанкціонованої торгівлі на прилеглих до них територіях. Фасади малих архітектурних форм обклеєно об’явами, через стихійне паркування автомобілів на прилеглих до ринків територіях знищено зелені зони тощо.

– У серпні райони несвоєчасно розраховувалися за вивезення побутового сміття, – зазначив міський голова. – А перевізники необґрунтовано саботували цей процес. Достатньо було з міського бюджету надати 1,3 млн. грн., як за тиждень вирішено всі проблеми. Чотири дні працювало понад 1200 машин. Було штучно створено проблему. За це хтось обов’язково відповідатиме. Перевізників у Києві 32. Найбільше – 20 відсотків відходів – вивозить «Київспецтранс». Він примудрився в серпні зіпсувати весь той порядок, який панував багато років. Були дні, коли працювало лише чотири машини, при тому, що в парку їх – понад 200. Запаскудили все місто.

Олександр Омельченко через несвоєчасну реакцію керівників районів на затримки із вивезенням сміття навіть запропонував провести дострокову їх переатестацію. У свою чергу начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Сергій Рюмшин зазначив, що треба змусити «Київспецтранс» працювати цілодобово, зокрема, й впродовж вихідних. І дав пропозицію-доручення районному керівництву при видачі дозволів на вуличну торгівлю і встановлення малих архітектурних форм передбачати плату за вивезення сміття. За його словами, сміттям, що залишається після закінчення робочого дня на місцях вуличної торгівлі, не займаються ні ЖЕКи, ні ШЕДи, а від цього санітарний стан цих тимчасових торговельних майданчиків залишається незадовільним.

Традиційний осінній місячник з благоустрою, озеленення та поліпшення санітарного стану Києва розпочинається 26 вересня. На його проведення виділено понад 130 млн. грн. Поставлено й головне завдання: підготовка до осінньо-зимової експлуатації комунального господарства за 46 показниками.

За цілодобовим телефоном диспетчерської Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном 289-70-33 можна повідомити про всі негаразди, пов’язані з невивезенням сміття, забрудненням територій, залишеними автомобілями тощо.