Яскрава перемога і дві обнадійливі нічиї

Перші матчі основного раунду Кубка УЄФА, незважаючи на песимістичні передматчеві прогнози, для українських уболівальників стали приємною несподіванкою. Перш за все порадував донецький «Шахтар», який переміг угорський «Дебрецен» з переконливим рахунком 4:1. Тепер для команди Луческу матч-відповідь 29-го вересня можна вважати легкою прогулянкою. Порадували результатами «Дніпро» та донецький «Металург», які проводили свої ігри на виїзді.

«Дніпро», який нині не без проблем проводить матчі національного чемпіонату, зумів налаштуватися на гру з «Хайберніаном». І в Шотландії зумів зберегти свої ворота недоторканими, хоча й не забивши в чужі. Після нічийного рахунку в гостях 0:0 дніпропетровці мають чудові шанси на вихід до групового турніру Кубка УЄФА. І це при тому, що у грі в Шотландії у складі «Дніпра» не брали участі чотири провідні футболісти – дискваліфікований Назаренко, травмовані Мелещенко та Єзерський і Рикун, що напередодні потрапив в автомобільну аварію. Молоді ж Котенко, Кравченко та Андрієнко, яким Кучеревський довірив місце в стартовому складі, сповна виправдали сподівання.

Добрих слів на свою адресу заслуговує й донецький «Металург», який у Греції зіграв у нічию 1:1 з ПАОКом. На гол Сальпігідіса донеччани відповіли влучним ударом Шищенка. Тож перед матчем-відповіддю саме «Металург» можна вважати фаворитом цієї пари.

Оскільки більшість вболівальників мали змогу спостерігати за грою в Донецьку, до того ж, вона й справді вийшла яскравою, тому трохи зупинимося саме на цьому матчі. Відчувалося, що Мірчі Луческу нарешті вдалося налаштувати своїх гравців на серйозний бій, хоча у команди й були проблеми. Значною втратою для гірників стала непередбачувана відсутність незмінного капітана Анатолія Тимощука. У нього напередодні матчу підвищилася температура. Тож вийшло так, що в стартовому складі «Шахтаря» були одні легіонери й жодного українця. Утім, настрій гірників на цей матч був доволі бойовим і перший тайм команда виграла з рахунком 3:0.

Уже на першій хвилині зустрічі прохід Брандау по лівому флангу закінчився прострілом у воротарський майданчик, який ударом з кількох метров замкнув Елано – 1:0. Про другий гол на 34-й хвилині хотілося б сказати окремо, бо такий трапляється не в кожному матчі. Пас Срни знайшов у штрафній Брандау, щоправда був він до воріт спиною і ще невідомо, чи вдалося б йому завдати удару по воротах, коли б він почав поліпшувати позицію, але бразилець несподівано для всіх і перш за все для голкіпера п’яткою надіслав м’яч у дальній від воротаря кут. Так рахунок став – 2:0.

Щоправда, до цього моменту Брандау мав ще два стовідсоткові голеві моменти… Спочатку він не використав вихід сам на сам з Чернянськи, пробивши вище воріт. У наступному епізоді м’яч пролетів поряд зі штангою. Втратив гарну нагоду забити і Маріка. Взагалі у першому таймі захист «Дебрецена» зіграв вкрай незадовільно. Та й напад теж нічим особливим не відзначився. За весь перший тайм «Дебрецен» провів всього дві-три атаки, які завершувалися ударами повз ворота.

Свій третій гол у першому таймі «Шахтар» забив на останній хвилині. Елано, обігравши двох захисників угорської команди, був збитий Сотмарі метрів за десять від воріт і суддя, не вагаючись, призначив пенальті, який реалізував Брандау.

У другому таймі «Шахтар» грав без особливих зусиль, хоча й мав кілька нагод взяти ворота «Дебрецена». Використав же лише одну. На 73-й хвилині простріл Раца завершив ударом головою Воробей. Так рахунок став 4:0 на користь гірників. Міг зробити хет-трик у цій грі Брандау, але, вийшовши віч-на-віч з голкіпером, не зумів перекинути через нього м’яча.

Після того, як «Шахтар» забезпечив собі потрібний рахунок, мали кілька нагод забити гол уже й гості, але вдало грав Лаштувка. Утім, на 89-й хвилині й він не допоміг.

Швидка контратака «Дебрецена» завершилася ударом Сіді Бе. Але цей гол не зіпсував радості від перемоги 30-ти тисячам уболівальників гірників.