Дельфіни – як ми

Якщо порівнювати об’єм головного мозку і його зміни в процесі еволюції, то дельфіни зовсім недалеко стоять від людей.

Наприклад, людський мозок приблизно в сім разів більший, ніж у інших тваринних схожих розмірів – у дельфінів цей показник дорівнює п’яти. Загалом, мозок приматів (до яких належить  людина) і китоподібних має приблизно однаковий ступінь розвитку, хоча відбувався різними шляхами.

Розвиток мозку приматів досить добре відомий. Тепер вчені спробували побудувати схожу картину для зубастих китів – і з’ясували, що протягом останніх 47 мільйонів років у процесі еволюції китоподібних було два якісні стрибки, що супроводжувалися зростанням обсягу мозку. Перший такий стрибок стався 39 мільйонів років тому (з ним пов’язують появу «на озброєнні» в китів ехолокації), другий – близько 15 мільйонів.

Дельфіни володіють деякими навичками, які, вважалося, притаманні лише людині та вищим мавпам. Серед них – ототожнення себе з відображенням у дзеркалі, розвинута система сигнальної комунікації, абстрактне мислення, здібності до навчання (не плутайте з дресируванням!) і передача здобутих навичок від покоління до покоління.