Другий постріл. За планом?

У війну «Тимошенко – Ющенко» втрутилися не лише політики й бізнесмени з їхнього оточення, а й учорашні опоненти обох, як то есдек Леонід Кравчук і навіть російський олігарх – вигнанець Борис Березовський.

Двоє останніх не даремно саме нині «вистрелили», якщо врахувати, кому їхні заяви сьогодні вигідні. На руку вони екс-прем’єрці – головному зараз опонентові Ющенка і його політичної сили.

У час, коли найближчих соратників Ющенка союзники Тимошенко й вона сама звинуватили у корупції та інших численних гріхах, коли вони ще не встигли «відмитися» від цього, пролунав черговий постріл. Леонід Кравчук (а не хтось другорядний у політиці!) зажадав імпічменту Ющенкові, мотивуючи тим, що його вибори нібито фінансував із-за кордону невітчизняний олігарх. У інтернеті навіть з’явилися платіжки фірм Березовського, з яких начебто випливає, що 15 мільйонів доларів торік було перераховано в Україну, а точніше – саме десь у «Нашу Україну». Вітчизняне виборче законодавство забороняє таке передвиборне спонсорство.

Як уже повідомлялося, Віктор Ющенко спростував ці звинувачення, назвавши докори Кравчука «шоу з метою дестабілізації в країні, традиційне для цих сил уже десять років». Ющенко наголосив, що використовував на президентську кампанію кошти лише з офіційного фонду, який «перевірявся й був на виду». Водночас він зізнався, що збором коштів особисто не займався і що частково вони надходили від прихильників Помаранчевої революції.

Ющенко не забажав прокоментувати платіжки в інтернеті. Зазначив лише, що був ще й інший рахунок – відкритий за сприяння Майдану, де й досі зберігається 20 мільйонів гривень.

Сам же Березовський якось хитро прокоментував залучення його і його грошей до суперечки українських політиків. «Я не заперечую факту, але й не підтверджую», – сказав він в інтерв’ю «5 каналу», натякнувши, щоправда, на те, що таки має, схоже, що сказати. Але зробить відповідні коментарі після того, як почує заяви на цю тему від самого Ющенка та його соратників – Давида Жванії, Романа Безсмертного й Олександра Третьякова.

Недомовками, натяками, неаргументованими заявами український політикум нині перенасичений. Що це – недороблений нашвидкоруч «чорний піар», а чи добре спланований попередній шантаж, за яким може піти чергова злива компромату – з доказами, аргументами, документами? Наразі ясно, одне: хтось воює, а хтось торгує… На вибори, погляда.

Багато натяків і в інтерв’ю Березовського для агенції «Новости-Украина» щодо іншої теми – плану силового відсторонення від урядової влади Юлії Тимошенко. «Жванія смертельно ненавидить Юлю. Це я можу підтвердити. Навіть під час революції, що мене дуже дивувало, він багато разів говорив про неї як про ворога. Він щораз говорив, що «як тільки Ющенко стане президентом, ми з нею розправимося. Нас ніщо не зупинить». Дійсно, мені здавалося, що Жванія готовий на все, аби прибрати Юлю з будь-якого політичного процесу. Мене вражало, скільки в нього злості», – заявив Березовський. За його словами, нинішній в.о.міністра з надзвичайних ситуацій під час президентської кампанії і революції неодноразово приїжджав у Лондон, де зустрічався з Березовським.
Експерти зазначають, що дружні зв’язки Березовський мав як із Жванією, так із Тимошенко, ще з тих часів, коли олігарх успішно урядував у Москві, а Юлія Володимирівна безтурботно керувала ЄЕСУ. Тож між словами нинішніх коментарів Березовського проглядаються нотки його ставлення до останнього конфлікту в Україні, навіть певні симпатії. Хоча б такі: «Ющенко без неї – нуль», «Юля їм дуже заважає, бо вона ідейна людина, на відміну від Жванії». Тож, як бачимо, очевидні не лише позиція й симпатії, а й, як на мене, кроки у бік одного з фронтів. Ба, навіть постріли чуються…