Осінній пробіг під каштанами

На Майдані Незалежності стартує щорічна благодійна акція «Пробіг заради життя». Її влаштовує Представництво Організації Об’єднаних Націй в Україні під патронатом Київської міської державної адміністрації, а мета – привернути увагу громадськості до такої важливої соціальної проблеми, як ВІЛ-інфекція та пропагувати здоровий спосіб життя серед молоді.

Благодійна акція «Пробіг заради життя» була започаткована в Україні  2001 року. Тоді  на старт вийшли не більше як дві тисячі бігунів, проте в наступні роки  акція набувала сили. Минулого року пробіг зібрав  понад 20 тисяч учасників, а загальна сума благодійних внесків від населення та приватних компаній  становила близько 130 тисяч гривень. Гроші передали в Київську інфекційну лікарню, дитячу клініку №1 та в центри СНІД у Миколаєві та Дніпропетровську.

«Проблема набула такого загрозливого розмаху, що залишатися осторонь уже не можна. Отже, треба не бігти від епідемії, а протистояти їй. Пробіг символічно розпочнетися з Майдану – організатори сподіваються, що та енергія, яку  закумулювало це місце,  допоможе протистояти лиху. Це акція, яка вимагає участі, а не спостереження.  Потрібно «випередити» СНІД, темпи поширення якого  стрімкі. Нині у нашій країні офіційно зареєстровано 82540 ВІЛ-інфікованих, а протягом  півріччя кількість їх збільшилася на 7374 осіб,» – розповідає представник Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІДу Андрій Клєпіков.
У цьогорічній акції, крім власне пробігу, медіа-кампанії та інформаційної кампанії серед молоді, заплановано і конкурс дитячої творчості у всіх школах Києва на тему «Обери здорове майбутнє». У день пробігу відбудеться благодійний ярмарок,  на якому  найкращі роботи конкурсу продаватимуть. Вилучені гроші також підуть  на потреби ВІЛ-інфікованих.

Цього року «Пробіг заради життя» стартує 18 вересня об 11-й годині на майдані Незалежності. Довжина дистанції – три кілометри. Усі охочі можуть здолати цю відстань бігом чи ходою, а троє найшвидших отримають цінні призи від організаторів та спонсорів заходу. Ввечері після пробігу, за традицією, для киян та гостей столиці  відбудеться святковий концерт за участю відомих українських зірок.