Захистить закон

Про акцію протесту громадської організації «За реабілітацію першотравневої двійки», метою якої було встановити справедливість і зняти кримінальні звинувачення з політичних в’язнів, борців за незалежну Україну, «Вечірка» вже писала.

Володимир Кравченко, ініціатор акції, 20 днів голодував біля стін Верховного Суду, вимагаючи перегляду справ незаконно звинувачених «совєтськими» судами.

– Зараз Голова Верховного Суду сидить під прапором, за який ми боролись і постраждали, – каже Віктор Кукса, який разом з Георгієм Москаленком 1 травня 1966 року встановили синьо-жовтий стяг над Київським інститутом народного господарства, але ми не маємо навіть тих прав і пільг, якими користуються пересічні громадяни України.

– Ви нічого не доб’єтеся, – сказали протестувальникам у Верховному Суді, – адже на сьогодні немає відповідних законів, і суди не можуть скасовувати кримінальні справи, навіть якщо ті сфальшовані тоталітарним режимом. Потрібні правові документи.

Не відкладаючи справу в довгий ящик, учасники акції вже розробили проект такого закону, який і презентували цього тижня в УНІАНі. Згідно з ним учасниками руху опору тоталітарному режимові є вояки Української повстанської армії,  підпільники, які боролися за незалежність України і яких було засуджено за сфабрикованими кримінальними звинуваченнями. У документі йдеться і про тих, до кого з політичних мотивів було застосовано примусові заходи  медичного характеру.

Надання громадянам статусу учасника руху опору передбачає скасування всіх незаконних судових рішень і повну їхню реабілітацію.