Кому до снаги подолати бар’єр

Агентство моделювання ситуацій (АМС) оприлюднило дані дослідження «Політичні партії України: підготовка до парламентських виборів 2006 року».

Директор Агентства Віталій Бала стверджує, що нині в Україні лише шість політичних сил мають шанси потрапити до Верховної Ради за умови збереження тривідсоткового прохідного бар’єру. За даними опитування, це – «Народний союз «Наша Україна» (підтримують близько 20% респондентів), «Регіони України» (14,2%), «Батьківщина» (10,5%), комуністи (5,5%), соціалісти (4,2%) та Народна партія (4,1%).

Експерти зазначають, що нині в НСНУ з’явився сильний конкурент – Блок Юлії Тимошенко. Якщо екс-прем’єр зможе створити єдину команду, а Народний союз піде на вибори самостійно, то Юлія Володимирівна може вийти переможцем. Серед її можливих партнерів експерти називають Олександра Зінченка, Валерія Коновалюка та партію «Реформи і порядок». Радше за все, до пані Тимошенко поступово переходитиме частина електорату Віктора Ющенка.

Не слід забувати і про інші політичні сили. За певних умов до Верховної Ради можуть потрапити і прогресивні соціалісти з «Державою», «Трудова Україна», «зелені», СДПУ(о), яка за старої влади мала доступ до медіа-ресурсів, а тепер не набирає й трьох відсотків голосів.