Вересень – час до гуртків і студій

На подвір’ї Київського Палацу дітей та юнацтва було гамірно й весело. У басейні плавали моторні човни – зменшені копії бойових крейсерів і пасажирських лайнерів. На десятках столів стояли глиняні горнятка й вази, кумедні м’які іграшки, плетені й випиляні вироби з дерева, цілком професійно написані картини, радіоприймачі, здатні конкурувати з найфірмовішими, вишиванки, аплікації, навіть апетитні консервовані огірки, торти й тістечка. Біля цього дива – діти та їхні викладачі. Демонструючи все, що вміють, малі запрошували однолітків до студій, гуртків і секцій, котрих у Палаці понад 600. У фойє педагоги терпляче розповідали дітям та їхнім батькам, чим тут можна зайнятися після уроків. Живою ілюстрацією були юні артисти в яскравих костюмах, котрі збиралися купками – от-от мав розпочатися концерт.

Перед батьками, дітьми й викладачами, котрі зібралися в залі, виступив заступник голови Київської міськдержадміністрації, начальник Головного управління освіти й науки столиці Валерій Кір’ян. Він подякував директорці Палацу Тетяні Свирській та її колегам за увагу до майже 10 тисяч вихованців, побажав стати методичним центром не лише для Києва, а й для всієї України, і запевнив, що міська влада й далі дбатиме про те, аби якнайбільше дітей цікаво проводили дозвілля й не ламали власних життів, ступивши знічев’я на хибну стежку. Розповів про рішення Колегії КМДА – розширити з нинішнього року систему дитячо-юнацьких спортивних шкіл до двадцяти й про 700 тисяч гривень додаткового фінансування діяльності Палацу. (За останні два роки КМДА виділила на ремонт понад 2 мільйони 200 тисяч гривень).

Заслужена вчителька України Тетяна Свирська очолює Палац двадцятий рік і каже, що якби починала спочатку, займалася б лише позашкільною освітою, бо тут нема системи оцінювання, кожній дитині кажуть, що вона обдарована і багато може, і що нерідко яскраві таланти розквітають у непомітних школярів. Досягнення вихованців не можуть не радувати. «Сьогодні нагороджуємо чемпіонів Європи та України зі спортивної радіопеленгації, гри «ГО», судномодельного та вітрильного спорту, шахів, зразковий художній колектив «Сонях», який отримав Ґран-прі I Міжнародного фестивалю-конкурсу «Берег надії», – сказала Тетяна Іванівна. – Ця група славиться ще й солістами, котрі стали лауреатами і призерами численних конкурсів. Народний художній колектив – хорова капела юнаків і хлоп’ят «Дзвіночок» – перемогла на Міжнародному конкурсі «Поющий мир» у Санкт-Петербурзі, народний художній колектив – хореографічний ансамбль «Квіти України» – з успіхом дав 25 концертів у восьми французьких містах, ансамбль бандуристів «Золоті струни» і народної музики «Первоцвіт» гарно виступили на фольклорних фестивалях у Польщі».

Найважливіше – справді не окремі досягнення, а студії й групи третього рівня, майже допрофесійна підготовка: центр інформаційних технологій, мовна школа «Лінгва», центр дипломатії та агенція «Юн-прес». Старшокласникам, котрі тут навчаються, набагато легше вступати до вищих навчальних закладів. А Мала академія наук, яка існує на базі Палацу дітей та юнацтва, навчає старших школярів створювати й захищати справжні, «дорослі» наукові роботи, готувати реферати, проводити практичні заняття в лабораторіях провідних науково-дослідних інститутів. Батьків неодмінно має зацікавити й школа ран-нього розвитку дітей «Джерельце», куди приймають із п’яти років. Тут навчають спілкуватися, малювати, танцювати, співати, рідної та англійської мов, азів комп’ютерної грамоти. Непоодинокі випадки, коли вихованців «Джерельця» зараховують одразу до другого класу.