Україна «погрожує» культурною експансією

Мінкульт так активно захопився міжнародною діяльністю, що «погрожує» стати конкурентом нашому зовнішньополітичному відомству. Цю міжнародну діяльність представник Українського державного центру мистецтв, керівник проекту за програмою «Мистецтво без кордонів» Олександр Лялька назвав «культурною експансією». Саме українською культурною спадщиною планують заповнити інформаційний та моральний вакуум в інших країнах.

У цьому ракурсі й провели заходи з нагоди Національного тижня України в Японії (21-24 серпня в м. Аічі). Презентація відбулася на всесвітній виставці «Експо-2005». Окрім офіційних представників Мінкульту участь у заході взяли ансамблі народного танцю «Покуття», народної музики «Княж двір», бандуристки «Тріо сестер Сокальських», державний камерний ансамбль «Київські солісти». А от на День Незалежності України виступила легендарна українська група «ВВ».

Якщо в місцях найбільшої нашої діаспори будуть відкривати українські будинки, то в Україні проведуть серію дипломатичних раутів «Мистецтво без кордонів», на яких МЗС буде лише гостем.

Програма «Мистецтво без кордонів» передбачає регулярне проведення дипломатичних мистецьких раутів, під час яких буде представлено найкращі зразки української культури (фольклорної, класичної, популярної, альтернативної) послам іноземних держав, працівникам дипломатичної служби в сфері культури (аташе з питань культури) посольств та представників іноземних держав та міжнародних організацій в Україні.

Відбувся перший раут, на якому очікували дружину Президента України Катерину Ющенко. Однак, перша леді країни не змогла приїхати, а надіслала вітання.

Схожі раути проводитимуть щоквартально. На грудень заплановано показати українські різдвяні обрядові традиції; в березні дійде черга до багатостраждального українського кінематографа. Після кожного рауту зніматимуть документальний відеофільм, де представлять нашу культуру з сучасними краєвидами України.

До речі, непідтримку фільму Ігоря Стрембіцького «Подорожні» заступник міністра культури і туризму Ольга Костенко пояснила тим, що в Мінкульті завчасно розписаний бюджет. Однак це не завадило Оксані Білозір вольовим рішенням перенести проведення дипломатичних мистецьких раутів з 2006 року на вересень 2005.