Як до храму великої музики

Учора Національна філармонія України відкрила свій 142-й концертний сезон вже за традицією Декадою філармонійного мистецтва. Відбувся концерт Симфонічного оркестру філармонії. Прозвучала класична музика Р.Штрауса, С.Рахманінова, а також твори сучасного кримського композитора А.Караманова. В рамках Декади відбудуться непересічні музичні події з нагоди 10-річчя Симфонічного оркестру філармонії, яким керує заслужений діяч мистецтв Микола Дядюра. Так, зможемо послухати дивовижний музичний цикл «Усі симфонії і фортепіанні концерти П.Чайковського».

У минулому театральному сезоні філармонія ставила за мету ознайомити шанувальників високої музики із новими іменами у вітчизняному та світовому мистецтві.

– А ось цього року, – розповідає художній керівник філармонії Володимир Лукашев, – матимемо сезон прем’єр. Слухачі почують багато програм, які виконуватимуться вперше. Новинкою сезону, зокрема, буде цикл концертів під назвою «Вечори української музики. Спадщина і сучасність». Завсідники філармонії почують музику Віталія Губаренка, Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Юрія Алжнєва та інших авторів. Українська культурна спадщина вже давно перейшла вітчизняні кордони, нашу музику знають і люблять у світі, вона багато де задає тон, – акцентує Володимир Лукашев. – Знають українські фортепіанні, скрипкові, композиторські школи, зерна яких висіваються в європейському просторі. Так, у Ганновері викладає наш відомий музикант Володимир Крайнєв. А як захоплено сприймають у Європі, наприклад, музику Валентина Сильвестрова!

І професор Лукашев пригадав гастролі до Німеччини з Київським камерним оркестром, який грав твори Сильвестрова. Після концерту і тамтешні музиканти, й викладачі навчальних закладів просили партитури, бо хочуть виконувати цю музику.

Продовженням вечорів «Спадщина і сучасність» будуть концерти циклу «Педагог і його учні». Так, упродовж сезону відбудуться концерти доцента Національної музичної академії ім.П.Чайковського Бориса Архімовича (фортепіано), заслуженої артистки України Ольги Рівняк (скрипка), професора НМА Євгенії Черказової (акордеон).

Філармонія презентує слухачам високу музику, та, на жаль, це невеликі острівці в океані попси й бездуховності. Але ж як скромно фінансується, і рекламується класична музика і – як щедро популяризується мас-культура, попса! Про це з жалем говорили і генеральний директор філармонії Дмитро Остапенко, й художній керівник Володимир Лукашев.

Філармонія послідовно працює і на завтрашнього слухача серйозної музики. Цього сезону проведуть близько 1000 концертів для учнів загальноосвітніх середніх шкіл, хоча ці концерти для філармонії матеріально збиткові. «Але ми йдемо на це свідомо, бо – хто ж, як не ми?» – риторично запитує Дмитро Остапенко. – Було б добре, якби міська влада замовляла ці програми концертів, щоб діти мали щонайширше естетичне виховання», – переконаний він.

Продовжується абонементна форма концертів – і для дорослих, і для маленьких слухачів. Абонементи «Скрипкова музика», «Мистецтво фортепіанної гри», «Чарівна гітара» циклічно та всебічно ознайомлять з видатними музикантами – України й світу – із різними виконавськими школами. Скільки зірок виступить у Колонному залі імені М.Лисенка: Юрій Мазуркевич, Володимир Віардо (США), Ліана Ісакадзе, Наталія Гутман (Росія), Альдо Родрігес (Куба), Клаудіо Мартінес (Італія), квартет гітаристів «Київ»…

На цій сцені відбудуться міжнародні конкурси й фестивалі: «Музичні прем’єри сезону», хорфест «Золотоверхий Київ», фестиваль гітарної музики.

Заплановано концерти провідних Національних колективів – хору імені Г.Верьовки, оркестру народних інструментів, капели бандуристів, капели «Думка», ансамблю солістів «Київська камерата». На меломанів чекають цікаві ювілейні вечори – Київського квартету саксофоністів (до 20-річчя створення), ансамблю «Рідні наспіви» (до 25-річчя), квартету баяністів ім.М.Різоля (до 60-річчя створення), також на вшанування народних артистів – до 60-річчя з дня народження Анатолія Баженова, 80-річчя Альфреда Кухарєва, до 70-річчя Володимира Лукашева.

Відбудуться концерти циклу «Пам’ятні дати»: до 100-річчя Бориса Лятошинського, 100-річчя Натана Рахліна, 130-річчя Олександра Кошиця та інші. Заплановано ювілейні заходи і до 250-річчя з дня народження В.А.Моцарта – МоцАртфест під назвою «Аве верум». Зокрема, 25 січня відбудеться незвичайне дійство – прозвучить музично-літературне есе «Кілька зустрічей із покійним паном Моцартом». Це буде погляд сучасників на життєвий і творчий геній Моцарта. Прозвучить музика різних жанрів – оперна, камерна, симфонічна. У концерті, зокрема, виступить блискучий музикант Вячеслав Полянський, який грає твори Моцарта у сучасній манері.

Сюрприз слухачам готується і до 100-річчя Дмитра Шостаковича: концерт «Усі симфонії Шостаковича». До 192-ї річниці Кобзаря прозвучить вистава «Гайдамаки», до 380-річчя Марусі Чурай – літературно-музична композиція за однойменним романом у віршах Ліни Костенко.

Тож кожен знайде для себе концерт-сторінку в програмах, які можна перегортати аж до 30 червня – до завершення сезону.