Біля вокзалу збудують ансамбль

Красивий архітектурний ансамбль у районі Центрального вокзалу (біля Південного терміналу Центрального залізничного вокзалу і речового ринку на вулиці Лукашевича) планують створити зодчі. Особливу увагу, на їхню думку, слід приділити кварталу, обмеженому вулицями Урицького, Ползунова і Петрозаводською.

Головний архітектор столиці Василь Присяжнюк розповів ЗМІ, що інвестор готовий профінансувати будівництво готелю на 250 місць і допомогти спорудити торговельно-виставковий комплекс. Є задум зведення житлових будинків і офісного центру на розі вулиці Урицького і в’їзду на площу перед вокзалом. Щоправда, в цьому випадку доведеться знести дві «хрущовки». Плани почнуть реалізовувати лише, якщо інвестор порозуміється з мешканцями будинків.
За словами головного архітектора проекту забудови Сергія Юнакова, територія нової привокзальної площі біля Південного терміналу Центрального залізничного вокзалу досить простора, там можна розмістити чимало об’єктів різного призначення (продовольчий магазин, паркінг, офісно-готельний комплекс тощо).

Новий житловий будинок, який планують звести на місці «хрущовок», можливо, матиме три 22-поверхові секції, на перших поверхах яких розмістять торговельні приміщення. А на території колишнього оптового ринку запроектовано багатофункціональний комплекс з офісами. П’ять поверхів будівлі віддадуть банківським установам, два – магазину, три – автосалонам. Передбачено також однорівневий паркінг на 450 машин. Ще один паркінг запроектовано під багатоповерховим торговельним центром.

Цей проект забудови містобудівна рада Києва схвалила з деякими зауваженнями. Фахівці рекомендували проектантам трохи змінити вигляд деяких споруд, адже вони розташовані поряд із вокзалом і є своєрідним обличчям міста. Крім того, через забудову території офісами і магазинами тут з’явиться ще більше транспорту, тому в кварталі потрібно запроектувати додаткові паркінги, а також подумати щодо будівництва транспортної розв’язки, приміром, на перетині вулиць Урицького і Ползунова.