Цирк з «Ілюзією сучасності»

Після тривалої літньої перерви у коридори й манеж столичного цирку повернулося життя. До відкриття сезону і прем’єри програми «Арена чудес», що відбудеться 16 вересня, залишилися два дні. Нервового збудження не відчувається, тільки творче піднесення: артисти посилено репетирують номери.

На манежі шліфує свій виступ молодий ілюзіоніст Євгеній Новосьолов. Відпрацьовує перетворення іграшкової качки на живу і власне зникнення. Це тільки невелика частина його атракціону «Ілюзія сучасності», який стане центральним у програмі. Уперше Євгеній вийшов на манеж трирічним. У п’ять він уже працював як жонглер, а з дванадцяти – як ілюзіоніст. Як зазначають у київському цирку, тут давно не було нового повномасштабного номера українських артистів, оскільки  на його створення потрібні великі гроші. І ось тепер зробити великий атракціон випала честь 23-річному Євгенію. До речі, володарю Золотого призу Міжнародного фестивалю циркового мистецтва у Кореї.

Номером пишаються усі без винятку працівники цирку, адже його від початку і до кінця зроблено в цих стінах.

Окрім ілюзіону, глядачі зможуть спостерігати польоти повітряних гімнастів, еквілібр на вільному дроті, гру з хула-хупами на кулі.

Також уперше в Києві виступатиме клоунська група під керівництвом Олексія Ємеліна з Московського цирку на Цвєтному бульварі. Як вважає художній керівник Національного цирку, відомий дресирувальник хижаків Володимир Шевченко, це одні з найкращих клоунів Європи, надзвичайно оригінальні та цікаві.

– У нас також виступатиме багато тварин. Зокрема й екзотичних, – продовжує Володимир Дмитрович. – У великому атракціоні українських дресирувальників Шакурових побачите шість велетенських двогорбих верблюдів, які у цирку – рідкісні тварини,  бо утримувати їх дуже важко, їдять вони більше за тигрів та левів. А ще будуть лами, ведмеді, мавпи, унікальний білий дикобраз, страуси. Номер «Собачки на каруселях» під керівництвом Марини Лопіадо, до речі, представниці п’ятого покоління дуже відомої циркової династії, безперечно зацікавить дітлахів. Бо ж на манежі виступатимуть 15 пуделів.

Загалом же, як розповів Володимир Шевченко, майже вся програма складатиметься з номерів українських артистів, серед яких багато молоді.

– Раніше найкращими цирковими майданчиками вважали наш, Московський та Ленінградський цирки. Ці три манежі визначали розвиток радянського циркового мистецтва. І не кожен артист мав шанс виступити на одному з них. Тільки найкращі. Після розпаду Союзу, впродовж 10 років наша циркова еліта відійшла – хто поїхав з країни, хто вийшов на пенсію. Адже цирк – мистецтво молодих. Заміну ніхто не готував. А молодь прагнула робити не групові номери, а дрібні, щоб можна було у вар’єте працювати. Але кілька років тому ситуація змінилася на краще. Нині пішов потік зацікавлених молодих артистів. І ми даємо їм шанс.

Самих дресирувальників Шевченків з їхніми хижими кицьками ми не побачимо. Тому що наприкінці вересня на прохання Міністерства культури та туризму вони вирушать у турне Україною. У Дніпропетровську, де місцевому цирку виповниться 120 років, виступатимуть 24 вересня. Потім – Донецьк та Харків. А далі – гастролі у Білорусі.

Ці гастролі стануть останніми у творчому житті Людмили та Володимира Шевченків. Як розповів Володимир Дмитрович, нині вони готують свою заміну – молодих дресирувальників.

– Наступного року ми повернемося до Києва, – каже він, – але замість нас уже виступатимуть інші.