СДПУ(о) не поспішає єднатися із БЮТ

Уже тиждень минув від початку урядової кризи, а опозиція поки що не дуже-то активно коментує ситуацію. Хіба що Леонід Кравчук не скупиться на оцінки.

Лідер фракції СДПУ(о) вважає, що оминути політичну кризу не можна було ніяк. І знову звинувачує у всьому Президента, який сформував уряд за принципом революційної доцільності. Через це Кабінет Міністрів так і не став єдиною командою. Та й різні органи дублювали його повноваження.

– Віктор Ющенко створив три центри влади, – зауважив перший президент. – Крім Кабінету Міністрів, який за Конституцією є основним виконавчим органом в державі, він, по суті, створив кабінет Порошенка і щось на кшталт Кабінету Міністрів Держсекретаря Зінченка.

Леонід Макарович впевнений, що глава держави наділив Державного секретаря і секретаря РНБО повноваженнями, які не передбачені Конституцією та законодавством. Хоча він визнав, що у свій час Леонід Кучма також надавав Віктору Медведчуку непередбачені законом повноваження.

Віктор Ющенко намагався припинити управлінський хаос у владі. Але замість примирення чвари тривали. Тому Президент ухвалив вольове рішення, яке, щоправда, не було бажаним для України.

Вплинула на відставку Юлії Тимошенко і Верховна Рада. Адже парламент не проголосував за цілу низку важливих законів. А от опозиція відхрещується від причетності до кризи влади. Вона зовсім не чекала такого розвитку подій. Та й загалом, на думку Леоніда Кравчука, у нашій країні немає серйозно сформованої опозиції.

Екс-президент вважає, що новий уряд в переважній більшості складатиметься із старих міністрів – вони повернуться на свої посади. Бо Віктор Ющенко нібито відправив Кабмін у відставку лише для того, аби звільнити Юлію Тимошенко. Відтак Президент отримав нового, дуже сильного опонента в її особі.

Не виключено, що Верховна Рада не захоче затверджувати уряд Юрія Єханурова. У такому разі Леонід Макарович пропонує свій варіант виходу із ситуації: внести зміни до законопроекту про політичну реформу і ввести її в дію з 25 вересня чи 1 жовтня. Тоді можна буде сформувати справді коаліційний Кабінет Міністрів.

Хоча Юлія Володимирівна й пішла із влади, СДПУ(о) не поспішає налагоджувати контакти з нею. Принаймні переговори із блоком Юлії Тимошенко не ведуться. Проте лідер фракції соціал-демократів стверджує, що після виборів дві ворогуючі сили об’єднаються, аби створити новий уряд. Бо ж треба, мовляв, разом боротися із загрозами, які постали перед Україною.