...Безсмертний і Яга

Виконувач обов’язків віце-прем’єр-міністра з адміністративно-територіальної реформи Роман Безсмертний прийшов на «Інтер», аби, схоже, виправдатися за ті докори з боку екс-прем’єрки, які Юлія Тимошенко висловила на цьому телеканалі.

Пан Безсмертний так і не зміг спростувати інформацію, що нібито саме він розробляв механізми звільнення урядовців. Радше підтвердив це: «Можна було б мені радіти, бо я попереджав, що так станеться. Але причин для радості не бачу…» Сумно Безсмертному від того, що міністри «не змогли впоратися зі складними завданнями». Він звинуватив у непрофесіоналізмі колег – «й прем’єр-міністра зокрема». Тож Роман Петрович вважає рішення Президента правильним. Але не лише з огляду на непрофесіоналізм уряду. «На Майдані були разом, а через сім місяців руки одне одному не подавали», – поскаржився в.о. віце-прем’єра.

Себе Безсмертний, видно, до непрофесіоналів не долучає. Він просто змушений був пливти за течією. «Президент сказав: іди в цей човен і греби. А гребти в іншу сторону, ніж інші, я не міг». Роман Петрович довго пояснював телеглядачам про «бюджетні параметри», «корекцію макропоказників», інші економічні тонкощі. Та так компетентно, ніби про адмінреформу. А потім додав: «Говорити – не мішки тягати». Не про себе. Про відставних колег.

Коли ж запитали про його безпосередній «мішок», мовляв, адмінреформа в ньому й досі зав’язана, навіть суспільство належно непоінформоване про її суть, то Безсмертний зізнався, що вже «завершили перший етап» реформи. Що зробили? «Обговорили законопроекти», виявляється. А не мішки тягали. «З адмінреформою треба рухатися дуже обережно», – згадав, певно, Роман Безсмертний скандальну зустріч із земляками у Макарові.

Щодо звинувачень високопосадовців у корупції, Роман Петрович відповів: «Ця історія буде мати неприємний розвиток для Юлії Володимирівни. Доведеться вибачатися. Й буде соромно». Видно, Безсмертний вже нині здогадується, яким буде висновок слідчої комісії ГПУ й СБУ.

«Паралельний шлях» на вибори «Нашої України» і БЮТ, який проголосила Тимошенко, Безсмертний розуміє так: «Паралельно – назустріч одне одному. Як вершники зі списами. Це не пліч-о-пліч». Щодо закликів деяких політиків до другого етапу революції, чергового виходу на Майдан, Безсмертний обурюється: «Одна сторона не може привласнювати Майдан». Українському народу він поставив інше завдання: «Підтримати треба тих, хто рутинно працює для людей, а не закликає їх до чергової авантюри». Цікаво, а що Роман Петрович вважає першою авантюрою? Невже «перший Майдан»? Без відповіді залишилося й інше запитання. «Деякі політики прилетіли в уряд на мітлі», – сказав Безсмертний. Кого він вважає Бабою Ягою? Чи не ту, кого колись обізвав шантажисткою?