Шукали терориста… знайшли археолога

Нещодавно iзраїльська полiцiя заарештувала 50-рiчного мешканця арабського селища Абу-Снан пiсля того, як той використав вибуховий пристрiй в однiй з печер, щоб пробити там глибший тунель. Свої дiї чоловік пояснив не як терористичні наміри, а лише тим, що шукав там скарби покiйного глави Палестинської Автономiї Ясира Арафата.

Кілька тижнів тому селищем почали ширитися чутки про те, що в печерi троє помiчникiв Арафата пiсля його смертi заховали скарби на 50 мiльйонiв доларiв. Кмiтливий чоловiк вирiшив, що за такi грошi варто попрацювати i йому вони знадобляться бiльше, нiж печерним мишам. Вiдтак вiн змайстрував кiлька вибухових пристроїв i вирушив на полювання за скарбами. Коштовностей вiн так i не знайшов. Шукача скарбiв наразi допитують у поліції.

За деякими даними, доходи голови Палестинської Автономії Ясира Арафата, який торiк помер у французькому вiйськовому шпиталi, оцiнено в кiлька мiльярдів доларiв. Так, британська газета «Файненшл Таймс» повідомляє, що в період із 1995 до 2000 року Ясир Арафат привласнив 898 мільйонів доларів донорської допомоги, наданої на потреби реформ та демократизації Палестини. А місцева преса доповнила картину з привласненням грошей публікацією схеми, за якою чверть грошової допомоги від Євросоюзу, США та Міжнародного валютного фонду осідала на приватних рахунках палестинського провідника.

За поширеною інформацією, особистими грошовими резервами Арафата керував його давній соратник Мохаммад Рашид. За сприяння деяких ізраїльських високопосадовців він переказував гроші через банки в Рамалі та Аммані до Швейцарії. Із метою збільшення доходів гроші, виділені як гуманітарна допомога, інвестували у високі технології та компанію стільникового зв’язку.