«Арсенал» стане другим Кремлем?

На розширеному засіданні містобудівної ради днями розгладали пропозиції до концепції про створення культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал». З трьох проектів реконструкції споруди колишнього «Арсеналу» обрали кращий. Проте архітектори запропонували не обмежуватися однією будівлею. Їхні ідеї охопили усю територію київської цитаделі.

У приміщенні має бути понад 60 тисяч квадратних метрів виставкових площ. Змінні експозиції розповідатимуть про історію країни. Деякі музеї з різних регіонів уже погодилися тимчасово надати свої кращі експонати. Внутрішнє подвір’я не перекриватимуть, як пропонували раніше, аби зберегти історичну цінність споруди. Зате використають підземний простір. На чотирьох підземних поверхах планують розмістити кімнати для відпочинку, сервісні служби, ресторан, кінозал тощо.

Окрім самого «Мистецького Арсеналу» на території цитаделі можуть з’явитися музей історії Києва, будинок прийомів, громадський центр із залом для глядачів, «Шевченківський дім», президентська бібліотека імені Ярослава Мудрого, а також зона туристської інфраструктури у відновлених валах, що оточують «Арсенал». Тобто на території колишньої фортеці має постати багатофункціональний комплекс для відпочинку, проведення виставок і зустрічей. Навіть на вищому державному рівні, як, наприклад, у московському Кремлі.

Зараз поблизу «Арсеналу» тривають протиаварійні роботи. Чистять фасади будівлі та інженерні конструкції, а також вживають відповідних заходів, аби не пошкодити історичну памятку світового значення під час реконструкції.

За словами головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, роботи йдуть відповідно до затвердженого Президентом України графіка. На відкриття культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» слід очікувати 2007 року.