Самоврядування: крок за кроком

Нещодавно в Бердянську відбулося чергове засідання Спілки секретарів місцевих рад Асоціації міст України та громад (АМУ). 130 секретарів обговорювали проблему, пов’язану з адміністративно-територіальною реформою. У контексті, безперечно, згадували Концепцію децентралізації влади та 12 кроків щодо створення в нашій державі демократичного суспільства. Документ розробили представники партії «Єдність» та АМУ.

– Проведено низку «круглих столів» (сьогодні, до речі, відбудеться черговий – О.М.), відбулися робочі зустрічі в багатьох радах обласних центрів. Загалом нашу концепцію суспільство сприймає. Хоча, звісно, поки що не встигли охопити всі регіони держави, – зазначив на засіданні правління Спілки секретарів місцевих рад АМУ в Києві її голова Володимир Яловий.

– 30 вересня в столиці відбудеться засідання Спілки секретарів місцевих рад, на якому конкретизують питання, які наступного дня в Пущі-Водиці розглядатимуть на першому установчому з’їзді громадської організації «Всеукраїнське об’єднання депутатів місцевих рад». Як стало відомо із достовірних джерел, очолити його може голова партії «Єдність» Володимир Яловий. Така ідея вже знайшла підтримку в Запорізькій, Дніпропетровській, Львівській, Закарпатській, Чернігівській, Житомирській, Одеській, Донецькій та інших обласних радах. Депутати одностайні: такий з’їзд на часі, він може стати впливовим інструментом у розбудові місцевого самоврядування.

До речі, до 12 кроків децентралізації влади розробники додали близько десяти законопроектів. У разі ухвалення їх Верховною Радою, у державі кардинально зміниться система місцевого самоврядування. Серед тих законопроектів є два ключові, що мають безпосередній стосунок до формування місцевих бюджетів.
– Ми наполягаємо, аби другий кошик – ресурси місцевого самоврядування – з чотирьох реальних відсотків збільшити у 10 разів, – каже віце-президент АМУ Мирослав Пітцик. – Тобто йдеться про кошти, якими насправді могли б розпоряджатися міські ради.

Ці документи планують передати керівнику уряду та  Голові Верховної Ради в присутності 420 мерів, котрі обговорюватимуть проблеми місцевого самоврядування в Алушті з 18 по 21 вересня. Позицію ж депутатського корпусу з цього питання державні мужі вислухають 1 жовтня під час згадуваного установчого з’їзду.