Чорнобильці погрожують протестами

Центральна рада партії «Союз. Чорнобиль. Україна» та правління всеукраїнської Чорнобильської народної партії «За добробут та соціальний захист народу» оприлюднили спільну заяву, в якій ідеться про можливі акції громадянської непокори. Причина – результати експертної оцінки ООН, оприлюднені на «Чорнобильському форумі» при міжнародному агентстві атомної енергії (MAГATE). Нагадаємо, що за результатами роботи комісії, її члени подали свої дані про кількість жертв вибуху на ЧАЕС, звівши їх до 56 померлих та 3940 осіб, які дістали високі дози радіації.

– Це навмисне і цинічне спотворення фактів, – каже голова соціально-економічної партії «Союз. Чорнобиль. Україна» Федір Вайдич. – Очевидно, що враховано прямі жертви – ті люди, які загинули в перший тиждень після вибуху від гострої форми променевої хвороби, та «чорнобильці», в яких діагноз рак щитоподібної залози. Висновки, які подано у віденському звіті, – провокаційні і ставлять за мету ініціювати перегляд досі невиконаних зобов’язань міжнародних організацій перед Україною з фінансування робіт із будівництва нового об’єкта «Укриття», а також підштовхують до скорочення міжнародної допомоги потерпілим регіонам.

За даними МНС України, лише з 1995 по 2005 рік кількість потерпілих від аварії на ЧАЕС зменшилася на 600 тисяч осіб, за рахунок померлих внаслідок хвороб, спричинених опроміненням. Тобто кількість жертв чорнобильського вибуху в тисячі разів перевищує висновки експертів МАГАТЕ.

Активісти партій мають секретні документи Міністерства оборони СРСР, де були вказівки військовим медикам та командуванню частин, що брали участь у ліквідації пожежі на ЧАЕС, не фіксувати перебування військовослужбовців строкової служби на забрудненій території і не пов’язувати їх захворювання з високим рівнем опромінення. І це непоодинокі факти.

– Нас обурює й та ситуація, – каже голова партії «За добробут та соціальний захист народу» Микола Ісаєв, – що українські високопосадовці ніяк не реагують на заяву МАГАТЕ. Тому ми попереджаємо, що будь-які спроби перегляду чинних законів щодо забезпечення соціальних прав і гарантій громадян, потерпілих унаслідок чорнобильської катастрофи, у бік їх зменшення чи скасування з посиланням на висновки експертів ООН, викликатимуть наш спротив аж до проведення акцій громадянської непокори.