Чемпіонський експрес пригальмував

Основна подія туру – «арсенальська» зупинка «Шахтаря». Каноніри знову не програли гірникам у рідних стінах, і розрив між чемпіоном і віце-чемпіоном скоротився до двох очок. Інша цікавинка стосується «Таврії»: шоста поразка поспіль обернула претендента в єврокубки на потенційного аутсайдера.

Дебют тижня. Косирін, одеський штурмовик з амбіціями, «настріляв» у чемпіонатах України більш як півсотні м’ячів. Але стрілецький ювілей кандидат до національної команди «оформив» уже не  в «Чорноморці», а в донецькому «Металурзі», куди цього місяця перебрався за рекордну на внутрішньому трансферному ринку суму в три мільйони євро. Нині в активі Косиріна 51 гол, і це восьмий результат серед учасників елітних перегонів у п’ятнадцятому національному. Попереду в нового металургівця – новий одноклубник Закарлюка (56 м’ячів), а також  Бабич, Полтавець, Шацьких, Воробей, Мизін і беззаперечний лідер українських футбольних стрільців Ребров, який відзначився 105 голами. Цікаво, що Косирін, вихованець запорізького футболу, свого часу спробував сили в трьох столичних клубах – «Динамо», ЦСКА і «Арсеналі», проте так і не прижився в жодному з них, оскільки був визнаний безперспективним. А забивати він почав у «Чорноморці».

Зупинка тижня. Як і передбачала «Вечірка» (див. попереднє число нашої газети), чемпіон і лідер сезону в Києві не виграв. «Арсенал», виявивши неабияку організованість і справжній спортивний характер, обірвав переможну серію «Шахтаря» на восьмому матчі. Звісно, футбол і справді гра командна, проте в арсенальських лавах минулої неділі був і герой-одинак. Мова про 23-річного воротаря Бажана, який безпомилково діяв на останньому рубежі впродовж усього поєдинку, заслуживши в підсумку найвищі оцінки й від незалежних експертів. Цікаво, що в «Арсеналі» він з’явився кілька років тому після того, як був відрахований з «Таврії» за провал у матчі з… «Шахтарем». Повернувши символічний борг гірникам, Бажан одночасно допоміг одноклубникам подовжити безпрограшну серію канонірів у змаганні з донецьким суперклубом на своєму полі. Відтак вона становить уже чотири календарних матчі.

Провал тижня. «Таврія», яку небезпідставно вважають однією з найзаможніших команд елітної ліги після того, як її придбали господарі баскетбольного клубу  Київ», програла новачкові з Алчевська, річний бюджет якого вважається одним із найскромніших у нашому чемпіонаті. Звісно, грають не гроші, а люди. Але й люди в Сімферополі, на загальну думку, і майстровитіші, й значно досвідченіші, ніж в Алчевську. В усякому разі, лише п’ятеро сталеварів мають в активі більше двадцяти матчів у вищій національній лізі, а головний гвардієць – Храмцов, який зіграв майже сто календарних поєдинків, – місяць тому був відрахований з… «Таврії». Поразка в Алчевську стала шостою поспіль для кримських футболістів, які за цей період забили один, а пропустили аж  одинадцять м’ячів. Тож і не дивно, що розмови про можливу відставку тренера «Таврії» Федорчука знову пожвавилися і навіть набули нових форм. Тепер уже називають й можливих наступників амбіційного фахівця з Києва.  У тому числі і його земляків…