Мельниченка хотіли ліквідувати?

Справа Георгія Ґонґадзе час від часу нагадує про себе сюрпризами. Днями народний депутат Сергій Головатий, який нещодавно почав представляти інтереси Лесі Ґонґадзе, підкинув черговий: спецслужби спробували фізично знищити важливого свідка у цій справі – майора Миколу Мельниченка.

Приводом для такої заяви стало недавнє затримання колишнього охоронця Леоніда Кучми в Туреччині. Як тільки він туди приїхав, його одразу ж заарештували місцеві правоохоронці, причому нібито зробили це за ордером української прокуратури. Проте пан Мельниченко не в міжнародному розшуку. Інакше його б узяли під варту в інших єврокраїнах, які він відвідав перед Туреччиною. Адже майор служби безпеки пересік кілька кордонів і його не раз перевіряли.

Згодом у деяких мас-медіа з’явилася інформація, що разом із Миколою Мельниченком у Туреччині перебував і Сергій Головатий, хоча депутат не їздив туди. Він обіцяв зустрітися там з майором, але про це знали лише вони двоє. Отож парламентарій дійшов висновку, що його підслуховують і мали намір підставити. Тим паче, що міністр внутрішніх справ Юрій Луценко буцімто запропонував панові Головатому написати заднім числом листа-запрошення Миколи Мельниченка до Туреччини.

Представник Лесі Ґонґадзе не виключає можливості, що у в’язниці життя майора було б під загрозою. Однак після перевірки турецькі правоохоронці випустили Мельниченка, тому спроба замаху на нього провалилася.

На думку Сергія Головатого, перешкоди слідству чинить Генеральний прокурор Святослав Піскун, який робить усе, аби затягнути розгляд справи. Спочатку він усунув адвоката Андрія Федура від захисту Лесі Ґонґадзе. Коли ж пан Головатий, як новий представник матері загиблого журналіста, подав до Генпрокуратури клопотання, щоб йому надали для ознайомлення документи по справі Ґонґадзе, то отримав відмову. Вмотивували її тим, що поновлено досудове слідство. І це тоді, коли пан Піскун заявив про завершення розслідування. Виявилося, що справу про банду перевертнів виокремили із справи Георгія Ґонґадзе. За законом її матеріали тепер недоступні для ознайомлення. Крім того, поновлення слідства означає, що всі попередні експертизи тіла загиблого не мають тепер ніякого значення, а отже, не підтверджується й факт смерті журналіста. Нині єдиний документ, який на це вказує, – указ Президента про нагородження Георгія Ґонґадзе посмертно званням Героя України.

Натомість пан Піскун пояснив, що слідство поновили лише для того, щоб зробити ще одну експертизу тіла Георгія Ґонґадзе.

– Усі дії Святослава Піскуна свідчать про те, що розслідування справи Ґонґадзе немає, – зауважив пан Головатий. – Навпаки, за останній час ситуація з розслідуванням погіршилася. Піскун вводить в оману суспільство.

Тому депутат наполягає, щоб Президент звільнив Генерального прокурора.