Любити природу рідного міста

У Київському міському будинку природи нагороджували столичних школяриків. І привід для цього був слушний: учні молодших класів і шкільні екологічні гуртки брали участь у конкурсі, умови якого було надруковано в унікальному виданні – «Екологічному атласі маленького киянина».

Голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Даніель Карабаєв на наше прохання розповів і про атлас, і про конкурс:

– Торік за ініціативою нашої комісії та Головного управління освіти було видано цю унікальну книжку, яка одразу стала бестселером. Я демонстрував «Екологічний атлас маленького киянина» в багатьох країнах світу, і нам по-доброму заздрили, бо в них нічого подібного немає. Із Головним управлінням освіти ми вирішили, що сьогодні й в Україні немає посібника для шкіл столиці, за яким можна навчати дітей охорони навколишнього середовища, правил поведінки на природі тощо. Було видано 10 тисяч примірників, які безплатно передали у всі школи Києва. Для наших читачів у книжці ми надрукували умови конкурсу на кращу роботу, присвячену природі Києва, нашої держави, яка засвідчила б любов дітей до довкілля. І от переможців визначено. Я із задоволенням вручив їм призи.

Такий конкурс ми проводимо уперше. Але, переконаний, не востаннє. Плануємо видати ще один атлас, оновлений, оскільки є побажання про це і вчителів, і позитивних відгуків від дітей та їхніх батьків надійшло чимало. Та й конкурсом неабияк зацікавилися, тож він стане щорічними. Адже подібні заходи дуже важливі у виховній роботі молоді.

– Було поставлено сім завдань, – пояснює завідувачка науково-організаційного відділу комунального підприємства «Київський міський будинок природи» Валентина Гриненко. – Діти продемонстрували свої знання з географії та природознавства. На конкурс надійшло 168 робіт, комісія розглянула усі. Крім 18 призових місць, визначених положенням про конкурс, було вирішено встановити 38 заохочувальних нагород.

Щодо нагороджених, то їх розподілили на кілька категорій. Серед колективних учасників перше місце посіла загальноосвітня школа № 308 Деснянського району. (До речі, активну участь у змаганні взяли всі райони, крім Голосіївського, Подільського та Шевченківського). Найцікавіше було спостерігати нагородження найменшеньких. Даніелеві Карабаєву доводилося по-японськи схилятися перед малечею, аби вручити кому фотоапарат, кому – плеєр, кому – книжку. Богдан Потєхін, першокласник зі школи № 81, став абсолютним переможцем. Учениця третього класу 308-ї школи Олександра Ярошенко та першокласник 120-ї школи Володимир Бойко посіли другі місця.