Аби обминати кризи

Із заяви Президії Центральної Ради Української партії «Єдність»

Вважаємо, що останні рішення Президента України – це вимушений, але єдино правильний шлях для врегулювання політичної кризи, яка загрожує перерости в економічну. Віктор Андрійович продемонстрував політичну волю і це, на наше переконання, буде сприйнято народом України схвально. Передусім тому, що неузгодженість дій керівництва вищих державних інституцій, інтриги та нехтування інтересами народу на догоду своїм власним інтересам вже давно негативно сприймається суспільством. Такі дії не лише нівелюють всі прагнення глави держави вивести Україну на рівень високорозвинутих європейських держав, а й завдають непоправної шкоди політичному й економічному іміджу України.

Однак ми переконані, що прихід до керівництва нових осіб не є панацеєю від повторення сьогоднішньої ситуації в майбутньому. Передусім тому, що нинішня система влади давно вже продемонструвала свою неефективність та анахронічність. Жодна демократична країна у світі не будувала своє процвітання на жорсткій виконавчій вертикалі, всесильності чиновників та безсиллі перед ними простої людини.

Високий рівень життя і соціальний захист громадян забезпечено сьогодні лише там, де є непорушні гарантії прав і свобод особистості, де люди можуть впливати на суспільно-політичні й економічні процеси в державі. Саме в таких країнах чиновник, незалежно від рангу і посади, позбавлений функцій наглядача. Він виконує роботу менеджера, його кар’єра залежить від волі виборців. Ефективний механізм втілення всіх цих принципів у життя існує давно, і назва його добре відома всім – це МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ. Але не декларативне, як сьогодні в Україні, а реальне і самодостатнє.

Спільно з Асоціацією міст України та громад Українська партія «Єдність» розробила Концепцію децентралізації державного управління та розвитку місцевого самоврядування. В її основі – напрацювання столиці України, яка сьогодні завдяки розвитку самоврядування має найкращі соціально-економічні показники в державі. Крім того, ми врахували та адаптували до конкретних умов досвід високорозвинутих країн світу, які стали такими завдяки делегуванню більшості повноважень із загальнодержавного рівня на місцевий.

Українська партія «Єдність» закликає до широкої дискусії та співпраці щодо вдосконалення нашої Концепції всі політичні сили та громадські організації. А також усіх, кому не байдуже, у якій країні завтра житимуть наші діти і внуки, майбутні покоління.