«Чайка»-мандрівниця

Сьомий фестиваль «Чайка» відбудеться на майдані Незалежності. Виступати 17 та 18 вересня з 15-ї до 22-ї години будуть вісім українських виконавців, п’ять російських та один колектив з Великої Британії.

Майдан Незалежності – вже п’яте місце «приземлення» «Чайки» (до того були спорткомплекс «Чайка», ВДНГ стадіон СКА, Палац спорту тощо). «Всі ці роки ми хотіли провести «Чайку» в центрі міста, – розповідає керівник фестивалю Ярослав Биструшкін, – на жаль, масова свідомість ще не реагує на заклики їхати на околиці за якісною музикою, натомість увагу суспільства привертає все, що відбувається в центрі. Треба трохи зачекати, поки економічний розвиток досягне такого рівня, що молоді люди зможуть сісти на власні автомобілі й виїхати на великий музичний фестиваль десь на природі чи поблизу руїн стародавнього замку. Європейську ж музику наша молодь сприймати готова».

Кожного дня на фестивальній сцені виступатимуть семеро виконавців. Відкриватимуть концерти гурти «Бажана» та «Причаман», що були обрані з семи претендентів журналістським голосуванням.

Загалом українська сцена цього разу представлена сповна і різнопланово.

«НеДіля», крім уже відомих пісень «Знову сама», «Тільки дощ», «Допоможи...», «I will Fly», представить композиції з нової програми, зокрема «Намалюй», «Казка для дорослих», «Якщо твої мрії живуть післязавтра...».  Нині триває робота над новим відеокліпом проекту на пісню «Допоможи...», а також над альбомом. Робоча назва платівки, вихід якої заплановано на грудень 2005 року, – «Трохи теплих слів».

Олена Вінницька на «Чайці» виступатиме не вперше: «Для мене це велика честь. «Чайка» – фестиваль, який збирає талановитих музикантів та модну молодь». Довгоочікуваний альбом Каті Чілі  вийде лише наприкінці жовтня, але на «Чайці» вже можна буде почути нову програму співачки.

«Крихітка Цахес» обіцяє виконати «припанкований» матеріал – крім пісень, що ввійшли до дебютного альбому, прозвучить кілька нових композицій, зокрема «Давай займемось спортом». «Нам подобається виступати на великих майданчиках, оскільки це завжди своєрідне  випробування, – розповідає лідер групи Каша Сальцова, – наш перший виступ на «Чайці» кілька років тому був доволі коротким, така собі «демо-версія», але вже тоді вдалося «розкачати» публіку».

На «Чайці» відбудеться своєрідне повернення проекту «Стереоліза» – група яскраво вибухнула кілька років тому, але про неї доволі довго не було нічого чути. На сьогодні «Стереоліза» – один із найяскравіших представників української електрохіп-хоп культури. Відеокліп на пісню  «X.Y.Z.», знятий весною цього року в Нью-Йорку, протягом першого ж тижня в ефірі українських музичних телеканалів піднявся на перші сходинки хіт-парадів. На фестивалі «Чайка» відбудеться прем’єра нової програми проекту.

Участь у «Чайці» «Тартак» вважає однією з найкращих традицій групи. Головною інтригою цього року стане виступ разом з фольклорним колективом «Гуляйгород», що має надати нової форми і тим пісням, які «Тартак» виконував раніше, і новим композиціям. Ідея поєднання українських фолькмотивів із сучасною «тартаківською» музикою виникла в Сашка Положинського доволі давно, але лише співпраця з «Гуляйгородом» нарешті дала можливість реалізувати подібний креатив.

Вести «Чайку», до речі,  буде Ігор Пелих, який чудово виконав це завдання і на минулому фестивалі.

Перейдімо до огляду зарубіжних виконавців, чиї концерти можна буде побачити вже за тиждень. «Діти Пікассо» – вірменський етно-рок з Москви. «Коронний номер» групи – розумна, професійна та ні на чию не схожа суміш народної музики та клубного фанку та року.

Відбудеться на «Чайці» і ще одне «повернення»  – групи «Маша и Медведи». Колектив об’єднався і поновив концертну діяльність наприкінці 2004 року. Причому до групи повернулися всі музиканти. Слідом за цим відбулася ще одна подія: Маша Макарова на Різдво народила двох доньок, які отримали імена Роза та Міра. Під час вагітності артистка продовжувала готувати новий музичний матеріал. На закритому концерті в квітні Маша зняла перуку зі своєї знову бритої голови – «зміна карми» відбулася. Нині група завершує запис нової платівки в стилі «арт-рок», яка має вийти вже цієї осені.

«Чичеріна» на «Чайці» представить зовсім свіжий матеріал – власне, на фестивалі й відбудеться презентація її нового альбому.

Прем’єрний виступ на великій сцені  – від групи «Брати Грім» (на фото), двох рудих близнюків із Самари. «Це третій щедрий подарунок долі», – каже про музикантів продюсер Леонід Бурлаков (попередніми для нього були «Мумій Троль» та Земфіра).  З російських зірок також виступить В’ячеслав Бутусов з групою «Ю-Пітер».

Завітає до Києва на «Чайку» і рідкісний гість – британська група «Paradise Lost», названа на честь епічного твору Джона Мільтона «Втрачений рай». Саме ці музиканти заснували нові принципи жанру «готичний метал». Протягом 17-річної  кар’єри  група розповсюдила по світу понад два мільйони копій власних альбомів. Нова, десята за рахунком платівка, що вийшла минулого року, – одна з найбільш «тяжких» робіт за всю історію колективу.

«Paradise Lost» завершуватимуть перший день фестивалю, а «Тартак» – другий.