Звитяги здобували разом

Молодіжний націоналістичний конгрес, УНА-УНСО, Студентське братство спільно з Білоруською партією свобода, Національно-визвольним центром Білорусі, Білоруським національним центром у Києві, організували пікетування посольства Російської Федерації під лозунгом «Руки геть від Білорусі». Аналогічне пікетування того дня відбулося і в білоруській столиці. Акцію було приурочено до річниці спільної звитяги українсько-білоруського війська, яке 8 вересня 1514 року під командуванням Костянтина Осторозького в битві під Оршею вщент розгромило переважаючі російські сили. Перемога була вражаючою. Це дало змогу зупинити ворожий наступ на білоруські землі. Сотні високородних російських дворян потрапили в полон. Успіх під Оршею тривалий час сприяв процвітанню Великого князівства Литовського.

Нині Білорусь переживає нелегкі часи. У країні закривають білоруські школи. Повністю зросійщене телебачення пропагує чужу культуру та антинаціональну ідеологію.

Із метою припинення етноциду білорусів на їхній споконвічній землі, українсько-білоруські патріоти виступили з вимогами вивести з Білорусі російські війська, припинити втручання Росії у внутрішні справи Білорусі, зупинити роботу російських спецслужб напередодні революційних змін у Білорусі та недопустити підтримки Росією маріонеткового уряду Лукашенка.

Революційний досвід та дружня допомога братньої України, для Білорусі на шляху до повалення тоталітарного проросійського режиму має величезне значення. Свого часу в одному зі своїх віршів, класик білоруської літератури Янка Купала зазначив, що «йшла доля білоруса з долею вкраїнця». Отже, історичний досвід дає підстави сподіватися, що Білорусь невдовзі стане демократичною і реально вільною державою.