Будемо дружити націями

Цього літа стартував фестиваль-марафон «Батумі-Одеса-Київ», спільний українсько-грузинський проект за програмою співпраці в сфері молодіжної політики на 2005 – 2006 роки.

У квітні Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту і відповідне міністерство Грузії підписали договір про проведення спільного фестивалю. Проект передбачав виступи талановитих грузинських колективів у Одесі та Києві й відповідний візит наших молодих виконавців до Батумі. Організатори фестивалю ставили перед собою завдання ознайомити жителів кожної країни з етнічними особливостями іншої.

Так усе й відбулося. На Думській площі в Одесі 23 серпня відбувся концерт за участю грузинських гостей. Учасників поділили на дві вікові категорії: дитячі та підліткові колективи і молодь до 30 років.

Найбурхливіше веселі за вдачею одесити вітали одного з наймолодших грузинських танцюристів. Його папаха була більшою на кілька розмірів і під час танцю постійно зповзала з дитячої голівки. Але малий так заповзято виступав, що став улюбленцем публіки, яка його захоплено підтримувала оплесками.

Наступного дня вся делегація попрямувала до Києва, де в День Незалежності відбувся святковий концерт під аркою Дружби народів. Виступ грузинських митців сприйняли «на ура», кияни виявилися небайдужими до національних традицій гостей. Хітом фестивалю стала композиція грузинського весілля з обрядовими піснями, освідченням у коханні та іншими складовими церемонії.

Уже через кілька днів українські національно-етнічні колективи виступали на площі Батумі. Успіх мали не менший: після Помаранчевої революції Україною й нашою культурою почали більше цікавитись. Відзначився гурт «Сьоме небо», який делегував на фестиваль Центр народної творчості при Головному управлінні культури міста Києва. Під час концерту грузини так перейнялися нашим національним духом, що навіть підспівували українською мовою.
Проведення такого ж фестивалю-марафону, але, можливо, масштабнішого планується і в рамках Року України в Грузії, яким названий 2006-й.