За словом – до комп’ютера

На терені Академії наук України зросло нове дітище – четверта версія лазерного словника української мови.

Паперові мовні носії – словники – запорука її функціонування, використання та й  загалом існування. На жаль, за радянських часів створенню словників української мови не надавалося великого значення. Та й за роки незалежності нових словників вийшло не надто багато, адже це дуже довга та трудомістка робота.

Але останнім часом сфера функціонування української мови розширюється і розширюється, вимагаючи нових, а головне зручних у користуванні словників. Український мовно-інформаційний фонд Академії наук України поставив собі за мету створення українських комп’ютерно-словникових систем. Таким чином, у серії вийшло понад 40 словників.

Що ж до лазерного варіанту словників, то презентовано четверту вдосконалену його версію. І справді, користуватися новинкою надзвичайно просто і зручно, зате й ефективно. Комп’ютерний примірник складається з п’яти функцій або розділів: словозміна, транскрипція, фразеологія, синонімія, омонімія. У кожній з цих частин можна знайти всю граматичну інформацію стосовно потрібного слова.Наприклад, вас цікавить слово «веселий». Спочатку з’ясується, що це прикметник і  на екрані з’являться всі його граматичні властивості (генеральний реєстр налічує понад 500 тисяч лексем – словникових одиниць та 4 мільйони словоформ), далі система автоматично вибудує і розшифрує транскрипцію цього слова.

Щодо фразеології, то на екрані вашого комп’ютера з’являться всі можливі варіанти фразеологізмів, до складу яких входить слово «веселий», а також пояснення до них. До речі, в лазерному словнику представлено 56 тисяч українських фразеологізмів, що іще раз підтверджує багатство нашої мови. У синонімічному та антонімічному розділах ви зможете знайти усі синонімічні ряди та антоніми з відповідними граматичними розшифровками та поясненнями.

Директор українського мовно-інформаційного фонду Національної академії наук України Володимир Широков на презентації лазерного словника висловив побажання, щоб такою системою був  обладнаний кожен комп’ютер – від шкільного до посадового. Але випускають такі словники за кошти державного замовлення, і тираж  становить лише 10 тисяч примірників на рік. Водночас як в Україні продається близько мільйона комп’ютерів щорічно. У зв’язку з цим Володимир Широков висловив ще одне побажання, для втілення в життя якого вже послано листи у відповідні установи: «Бажано було б  ухвалити закон, щоб така словникова система була обов’язковою для кожного виробленого і проданого в Україні комп’ютера».