Чорнобиль із МАГАТЕ видніший?

Від чорнобильської радіації з часу аварії й донині загинуло лише близько 50 осіб, а всього ця кількість може сягнути 4 тисяч. Головна проблема, яку створив Чорнобиль, – не медична, а психічна. За винятком близько 4 тисяч випадків захворювань на рак щитоподібної залози, рівень захворюваності на інші різновиди раку чи на лейкемію не зріс. Такого сенсаційного висновку дійшли упорядники звіту «Спадщина Чорнобиля: вплив на здоров’я, довкілля і соціально-економічне становище», що його оприлюднила Міжнародна агенція з атомної енергії.

Представлений в МАГАТЕ звіт стане темою розгляду спеціальної міжнародної конференції, що має розпочатися у Відні. Дослідження близько ста фахівців зібрав у тритомний 600-сторінковий звіт так званий Чорнобильський форум. До нього належать МАГАТЕ і ще кілька установ ООН, а також уряди України, Білорусі й Росії, – країн, що найбільше потерпіли від Чорнобиля.

Із твердженням про те, що більшість проблем «чорнобильців» не від радіації, а від радіофобії, не від хворого тіла, а від хворої голови, категорично не погоджується голова благодійного фонду порятунку дітей України від чорнобильської катастрофи, відомий фахівець у цій царині Наталя Преображенська.