Час збирати помаранчі?

Учорашній день розпочався з гучних заяв. Спочатку про свою відставку з посади секретаря РНБО повідомив Петро Порошенко. Такий крок він мотивував намаганням забезпечити чистоту розслідування обвинувачень на його адресу, оголошених Олександром Зінченком.

Потім про своє бажання залишити крісло віце-прем’єра з гуманітарних питань журналістів повідомив Микола Томенко. Його прес-конференція рясніла викривально-звинувачувальними сентенціями. Ось лише кілька фрагментів з його виступу. «Із кожним днем повноваження Порошенка та його вплив на Президента зростають. Президент не знає реальної ситуації в країні і не знає результатів соціологічних досліджень про ступінь довіри до влади в цілому і до людей, які від його імені керують країною».

А по обіді своє вагоме слово нарешті сказав сам Президент. Багато хто з експертів вважав, що він це мав зробити бодай кілька днів тому, коли його Секретаріат зі скандалом залишив пан Зінченко. Натомість лише речниця глави держави Ірина Геращенко намагалася переконати загал, що політичної кризи в країні не існує. Приблизно це ж саме повторив і Віктор Ющенко, щоправда, зауваживши: «Є лише криза стосунків певних політичних осіб». Цим словам і справді можна було б йняти віру, якби перед цим очільник держави не повідомив про те, що підписав укази про відставку уряду та секретаря РНБО Петра Порошенка.
Ющенко зізнався, що йому набридло бути миротворцем. Себто гасити конфліктні ситуації між амбітними персонажами владної команди. Останнє слово він вжив кілька разів, наголошуючи на важливості відчуття командного духу, який з часів Майдану, схоже, уже вивітрився. До речі, про Майдан. Його ідеали, на думку Президента, почали девальвуватись.

Іще одне суттєве зізнання: «Ті повноваження, які мали секретар РНБО, Державний секретар, Прем’єр-Міністр, до цього не мав ніхто з їхніх попередників». Щодо керівника Ради Нацбезу, таки й справді…

«Ми стали свідками того, як у владі з’явилося багато нових облич, але стався парадокс – обличчя влади не змінилося. Країну знову звинувачують у корупції..,» – гірко констатував Віктор Ющенко. А тому: «Хоч би як мені було важко, я повинен цей гордіїв вузол розрубати в ім’я України».

…Нинішня осінь розпочалася аж надто бурхливо. На зміну нескінченним і безрезультатним позовам стосовно колишніх владців настала пора серйозних претензій до «помаранчевих» достойників. Так, Служба безпеки України порушила кримінальну справу проти голови митниці Володимира Скомаровського за підозрою в корупції й контрабанді. А тим часом Верховна Рада 269 голосами позбавила Петра Порошенка депутатських повноважень.

Світ знову пильно слідкує за подіями в Україні. Та тільки нам від того не легше.