Відтісняють пільговиків

Уже який тиждень поспіль одиноко маячить перед стінами КМДА палатка підприємців, що мали торгові точки в метрополітені з вимогою повернути їм робочі місця. І це після того, як столична влада пішла їм на поступки і запропонувала вдвічі більше втрачених! Це, мабуть, тому, що підприємці не хочуть поступатися один одному і не можуть розділити між собою запропоноване – а раптом комусь дістанеться краще.

Із моїми припущеннями погоджуються заступник голови КМДА – голова комісії з впорядкування торгівлі в підземних пішохідних переходах та на станціях метрополітену Микола Георгієвський. І показав звернення профспілки «Спілка приватних підприємців метрополітену», яке нещодавно надійшло на його  ім’я. Коли прочитав цей документ, то був украй здивований. У зверненні є такі рядки: «При підготовці Правил проведення конкурсу на отримання суб’єктами підприємницької діяльності права укладати договори оренди торгових місць, на станціях Київського метрополітену, в переходах пропонуємо врахувати наступні пропозиції: 1) виключити надання прав першості інвалідам та громадським організаціям інвалідів, як незаконне».

Загалом же нині ситуація така: за словами пана Георгієвського, вже є 75 робочих місць у межах зони метрополітену. Частина з них уже організована, частина – в процесі підготовки: виготовляються кіоски, збирається необхідна документація, зокрема дозвільні документи тощо. «Робочі місця ми запропонували надати, насамперед, тим підприємцям, для кого ця торгівля – єдиний спосіб для існування». Ці 75 місць призначені переважно для розповсюдження преси, частково – для продажу квітів. Усім іншим підприємцям запропонували 1200 місць на ринках і базарах (удвічі більше) – на вибір: половину для продуктової торгівлі, половину – для непродуктової. «На жаль, вони такої пропозиції не підтримали, а місць поділити й досі не можуть, от і вимагають позбавити інвалідів прав «першості», – пояснив пан Георгієвський. – До речі, розподілом місць займаються самі підприємці – їх ініціативна група – своєрідна профспілка. Цікаво те, що саме вона, основним завданням якої є захист прав своїх членів, виступила проти своїх же колег-інвалідів і наполягає на тому, що саме юридичні особи мають отримати перевагу. «Кого ж вони тоді захищають, чиї інтереси відстоюють?»