Як помиритися з природою

Із кліматом відбуваються дивовижні метаморфози. Сніг посеред літа або град розміром з футбольний м’яч, неймовірні урагани та повені страшної сили – схоже, все це є нашою розплатою за необережне ставлення до природи. І стосується вже кожного, незалежно від кордонів, кольору шкіри, віросповідання… Науковці називають це покарання для людства «глобальним потеплінням» і вважають  серйозною загрозою для всією планети.

Основними механізмами, що забезпечують стабільність температури на поверхні Землі, є випромінювання Сонця та парниковий ефект. Парникові гази, що входять до складу атмосфери, утримують значну частку теплового випромінювання після відбиття від поверхні Землі сонячної енергії. Завдяки цьому температура підвищується до +33°C, а без парникового ефекту  вона біля поверхні Землі не перевищувала б +18°C.

Та за роки індустріалізації частка парникових газів у атмосфері помітно зросла. І найбільше  клопоту завдає вуглекислий газ. Підраховано, що він становить близько 70 відсотків сукупних антропогенних викидів парникових газів. Спалювання ж унаслідок людської дiяльностi рiдкого, твердого та газоподiбного природного палива призводить до некомпенсованого викиду вуглекислого газу в атмосферу. Так виникли  тенденції до глобального потепління. Із 1750 року (коли почався промисловий розвиток)  температура на планеті підвищилася на 0,7°C, а в найближчі 25 років  ця цифра може становити вже 1,0°С.

Наслідком глобального потепління стане танення льодовиків. Науковці прогнозують, що до 2100 року це  спричинить підвищення рівня океану на 50 см й затоплення окремих низинних територій, як, наприклад, прибережних районів деяких європейських, північноафриканських країн та Австралійського континенту. Інші прогнозовані наслідки – природні катаклізми: посухи, повені, урагани, які, зокрема, спричинять вимирання лісів й зникнення окремих видів тварин, зменшення врожаїв й ерозію ґрунтів.

Невтішні наслідки будуть і для здоров’я населення планети. За висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я, глобальне потепління значно підвищить ризик серцево-судинних, респіраторних і деяких інших захворювань. Зросте кількість травм, психологічних розладів і смертних випадків, а також захворюваність через брак продуктів харчування і води, адже потеплiння клiмату призведе до зменшення запасів якісної питної води та проблем із виробництвом продуктів харчування.

Песимістичні прогнози ґрунтуються на тому, що людство не надає цій проблемі великої уваги. Подальше збільшення антропогенних газів у атмосфері аж ніяк не сприятиме примиренню з природою. Подолати проблему намагаються учасники Кіотського протоколу. Зокрема, вони зобов’язались протягом 2008–2012 років на 5,2 відсотка зменшити кількість викидів парникових газів в атмосферу порівняно з 1990 роком. Але у вирішенні такого важливого питання виникли перешкоди – наприклад, російські та американські політики у вимогах документа вбачають спробу обмежити економічний розвиток США та РФ.