Заморських паляниць не хочуть

 Соціалістична партія вкрай стурбована станом справ у секторі сільськогосподарського виробництва. Соціалісти вважають, що дії уряду на агропромисловому ринку загрожують хліборобам крахом. Початком цих негараздів стали спроби Кабінету Міністрів «проштовхнути» через Верховну Раду небезпечні для виробництва закони, які, як запевняли спільноту урядовці, є вкрай потрібними для вступу до СОТ.

Подальші дії уряду призвели до ввезення на територію України цукру-сирцю, хоча, як запевняли аграрії, жодних підстав для цукрової кризи немає і не було.
– Її створювали штучно, ажіотаж довкола цього нагнітався навмисне, ціни ж підвищували сплановано, – сказав соціаліст Йосип Вінський. – Ця схема була вигідна тим, хто заробляє сотні мільйонів гривень, використовуючи контрабандні механізми. В результаті бюджет зазнав збитків на майже півмільярда гривень, до того ж такі дії підривають вітчизняне буряківництво та цукроваріння, а на селі зростає безробіття.

Уряд чомусь не помічає реальної кризи, що виникла в агропромисловому комплексі внаслідок умисного, як вважають соціалісти, відсторонення Кабінету Міністрів від проблем села. Передусім це стосується різкого підвищення цін на паливно-мастильні матеріали. Парадоксально, але за одну тонну пального аграрії мають сьогодні платити десятьма тоннами зерна! І це при тому, що закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію знизилися. Уряд так і не забезпечив хліборобів дизельним пальним та бензином під час жнив. Сільгоспвиробники зазнають значних збитків, а Кабінет Міністрів відмовляється від обіцяної державної закупівлі зерна до Держрезерву. А це могло б добре виручити селянина у фінансуванні проведення осінньо-польових робіт. Соціалісти вважають: під загрозою ще одна галузь – зерновиробництво. З огляду на такий стан справ, чи не доведеться нам наступного року імпортувати зерно для внутрішніх потреб і їсти не свої українські паляниці, а заморські, як, до речі, м’ясо, цукор тощо…

Соціалістична партія, зазначив пан Вінський, вимагає від уряду здійснити низку кроків для нормалізації ситуації в АПК. Зокрема, створити при Міністерстві аграрної політики Аграрний резервний фонд, внести зміни до закону про Держбюджет-2005 і виділити близько 2 млрд. гривень для усунення помилок, допущених щодо АПК. А ще спрямувати 1 млрд. гривень до Аграрного резервного фонду для закупівлі продовольчого зерна, адже ці дії дадуть змогу збільшити ринкову вартість збіжжя та створити запаси 2 млн. тонн зерна.

Для порятунку ж цукрової галузі соціалісти вимагають виділити кошти для закупівлі бурякового цукру для Держрезерву, встановити мінімальну закупівельну ціну на цукровий буряк до 220 грн. за тонну та визначити мінімальну ціну для продажу цукру населенню. А також тимчасово знизити акцизні збори на дизельне пальне та низькооктановий бензин або дати дозвіл Аграрному резервному фонду на безмитне та безакцизне ввезення пального.