Посидів на нарах – плати

Громадянська партія «Пора», грузинська організація «Кмара!» та Міжнародний інститут демократії оприлюднили спільну заяву про обставини незаконного затримання білоруськими правоохоронцями активістів «Кмари!» Георгія Канделакі та Луки Цуладзе.

Нагадаємо, що 24 серпня активістів грузинського руху та координатора білоруської молодіжної організації «Зубр» Володимира Кобця в Мінську затримали особи в цивільному одязі, які відрекомендувалися співробітниками карного розшуку. Через кілька годин Володимир Кобець був звільнений. Офіцер міліції пояснив, що його затримали помилково під час перевірки «осіб кавказької національності». Грузинів відпустити білоруські міліціонери відмовилися через начебто порушення візового режиму.

– Ми мали цілком офіційну реєстрацію, – каже Георгій Канделакі. – Адже за тамтешніми законами реєстрація в готелі прирівнюється до реєстрації в управлінні міліції.

За словами звільнених активістів «Кмари!», вони прибули до Білорусі як приватні особи й мали намір підтримати друзів з «Молодого фронту» та «Зубру» в боротьбі з режимом Лукашенка.

– Через два дні після затримання, – пояснює Лука Цуладзе, – активісти «Зубру» організували пікетування з вимогою звільнити нас. Однак акцію припинили правоохоронці Мінська. Кількох активістів опозиційного руху було заарештовано.

Другого вересня завдяки зусиллям дипломатів і громадських організацій Грузії та України Луку Цуладзе та Георгія Канделакі вдалося звільнити. За годину авіарейсом «Українських середземноморських авіаліній» грузинів доправили з Мінська до Києва.

– Вочевидь, причиною затримання громадян стала їх приналежність до організації «Кмара!», – каже голова комітету парламенту Грузії з питань оборони та безпеки Гіві Таргамадзе. – Адже саме затримання відбулося всупереч усіх міжнародних норм, без висунення офіційних звинувачень. Ми не експортуємо революцію, але маємо достатній досвід боротьби з авторитарним режимом. Звісно, не допомогти друзям, яким наш досвід буде корисним, ми не можемо.
На думку директора Міжнародного інституту демократії Сергія Тарана, такі дії білоруської влади – це шлях до революційних змін у суспільстві.

– Саме таким чином в Україні починалася Помаранчева революція, – зауважив він. – Спочатку виселяли іноземців, обмежувався доступ до правдивої інформації. Влада Білорусі також намагається обмежити спілкування своїх громадян із зовнішнім світом. Навіть тамтешнім чиновникам віднедавна заборонено перебувати за кордоном більше ніж кілька діб. Тому незаконні затримання та депортації, можливо, є  позитивними ознаками того, що найближчим часом у Білорусі стануться серйозні зміни.

Після звільнення грузинських громадян ще й змусили заплатити за перебування у… в’язниці.


Лука Цуладзе продемонстрував виданий білоруськими правоохоронцями чек на 50 тисяч рублів. Таку суму заплатив кожен з ув’язнених. Тішить те, що на чеку видруковано слово «спасибо».