Руйнування міфів

9-11 вересня у курортному містечку Коблевому відбудеться молодіжний форум «Південь-Захід: «Нас не роз’єднати!» Цією акцією організатори – голови Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Миколаївської облдержадміністрацій – прагнуть запобігти новим розколам у суспільстві.

– Ми маємо свіжі приклади, коли українців намагалися поділити на східних і західних, російсько- та україномовних, на проамериканських чи проросійських, зрештою православних і католиків, – говорить голова Миколаївської облдержадміністрації Олександр Садиков.

На узбережжя Чорного моря висадиться молодіжний десант із Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської областей. Планується також участь делегацій з Естонії, Молдови, Придністров’я, Росії та Білорусі. Сподіватимемося, молоді люди між собою порозуміються, здружаться і, можливо, хтось із них створить міцну, так би мовити, міжнародну сім’ю.

– Це не політичний захід, – веде далі  Олександр Садиков. – До участі запрошувалися найрізноманітніші молодіжні організації, студенти та інші. На моє глибоке переконання, лише молодь має найбільший потенціал у протидії загостренню конфронтації в українському суспільстві, адже їй більшою мірою притаманна комунікабельність. А це в свою чергу сприятиме зникненню певних штучно створених міфів, скажімо, про «півдняків» та «західняків». Нині в Миколаївській області стало доволі модно розмовляти українською мовою, носити вишиванки, слухати українських рок-виконавців.  Тому впевнений, українську культуру не варто насаджувати, вона сама заполонить наші серця. Головне – натхненно працювати в цьому напрямі.

Усього у форумі «Південь-Захід: «Нас не роз’єднати!» візьме участь три тисячі молодих українців, близько 150 – з інших країн світу. Розважатиме їх співачка Руслана, рейтинг якої під час опитування виявився значно важчим, ніж у Баскова та Земфіри. З урядовців акцію підтримуватимуть міністри молоді та спорту, культури та туризму.

Спонсорують форум миколаївські меценати, яким свято інтеграції та об’єднання обійдеться у 400 – 800 тисяч гривень. Наступним кроком акції «Південь-Захід: «Нас не роз’єднати!» стане Різдво у Карпатах для молоді Миколаївщини.