Хто очолить СЕКРЕТаріат

Таке життя: не встиг Олександр Зінченко оголосити про свою відставку, як політичний бомонд одразу ж заходився ворожити на кавовій гущі, кому дістанеться портфель керівника Секретаріату Президента. Коло ймовірних спадкоємців доволі широке – Роман Безсмертний, Юрій Єхануров, Владислав Каськів, Анатолій Кінах, Микола Мартиненко, Олег Рибачук, Олександр Третьяков, Віра Ульянченко (цей реєстр достойників подано в алфавітному порядку).

Як бачимо, усі прізвища досить знайомі. Шестеро осіб репрезентують «Народний союз «Наша Україна», двоє – представники «Пори» і Партії промисловців та підприємців. Про партійну приналежність я згадав невипадково. Саме, цей чинник відіграватиме якщо й не головну, то принаймні помітну роль під час визначення Президентом, кому саме довірити Секретаріат. Тому добродії Кінах та Каськів фігурують у списку претендентів радше «задля кількості», ніж як реальні кандидати на високу посаду на Банковій. Наявність кандидатури Каськіва серед «вибраних» пояснюється тим, що Віктор Ющенко кілька днів тому доручив йому «готувати рекомендації щодо подальших трансформацій у Секретаріаті». Проте шансів у пана Каськіва змінити статус радника Президента, який він має нині, на керманича Секретаріату, відверто кажучи, замало.

Єхануров, Мартиненко, Третьяков… Двох останніх, нагадаю, Зінченко звинуватив у корупції, так само, як і Петра Порошенка. Як на мене, було б досить дивним, якби глава держави зупинив свій вибір на комусь із цього дуету. Значно кращі перспективи в цьому плані має нинішній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Єхануров.

Однак у своїх прогнозах політологи найчастіше згадують прізвища: Безсмертний, Рибачук, Ульянченко. Так, президент Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає, що найвірогіднішою кандидатурою на посаду держсекретаря є саме радник Президента, народний депутат Віра Ульянченко.

«Я не виключаю, що призначення майбутнього секретаря супроводжуватиметься змінами в регламентації діяльності Секретаріату. Можливо, буде встановлено нову схему стосунків між Секретаріатом та Кабінетом Президента, який нині очолює Третьяков. Якщо відбудеться реформація цієї структури, то керівником реформованого Секретаріату буде Ульянченко і збереже свої позиції перший помічник Президента Третьяков», – зазначив Єрмолаєв.

На думку директора Інституту національних стратегій Костя Бондаренка: «Якщо Віктор Ющенко справді хоче, щоб Держсекретаріат став структурою, яка могла б відстоювати інтереси Президента в боротьбі з іншими структурами, відігравати роль у здійсненні влади, в посиленні ролі глави держави в суспільстві, то він мав би призначити на посаду людину, яка, з одного боку, дуже добре розуміється на апаратній роботі, а з другого, якій сам Президент довіряє. Гадаю, такою людиною міг би стати Олег Рибачук».

Фаворитом же, за оцінками більшості експертів, є Роман Безсмертний. Так, зокрема, вважає і директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов:

«На тлі перманентного конфлікту між групами Тимошенко й Порошенка слід прийняти таке кадрове рішення, яке зміцнило б Секретаріат у структурі президентської влади і тим самим могло б змішувати й нейтралізувати конфліктність між Кабміном і Секретаріатом та Радою національної безпеки й оборони. Секретаріат потребує інфраструктурного, технологічного й кадрового оновлення, щоб повернути собі вагомішу політичну роль у структурі президентської влади. З урахуванням вищеназваних чинників найбільш оптимальною та ефективною фігурою міг би бути Роман Безсмертний».

Директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку Дмитро Видрін свій вибір аргументував так:

«Позаяк Безсмертний свою місію в уряді виконав, а точніше, не виконав і фактично залишається без поля діяльності, тому логічно було б призначити саме його».

Якщо станеться саме так, як прогнозує більшість політологів, то варто буде шукати достойника, який би опікувався дітищем Романа Безсмертного – адміністративно-територіальною реформою, ради якої він ледь не подав у відставку, та вчасно одумався. А може, й не шукатимуть нікого – перед парламентськими виборами не до реформи буде.