Одним генералам подобалася Одеса, іншим – Львів

Ще радянські воєначальники не надто шанували вітчизняного платника податків. Рублів нині неіснуюча армія витрачала нелічено. Для соціалістичних методів господарювання такий підхід до народної копійки був цілком логічним. А от у ринкових умовах грошей на вітер не викидають. Тільки не у нас. Не розціниш по-іншому, ніж розтринькуванням народних коштів передислокацію, приміром, Харківського танкового училища до Києва, а потім повернення назад. Або, скажімо, переїзд курсантів Сумського та Харківського військових училищ до Одеси. Уявляєте, скільки коштували такі маневри.

Рік тому один із високих військових чиновників переконував громадськість, що саме в Одесі найдоцільніше створити вищий військовий навчальний заклад Сухопутних військ. Нині ж генерали з Міноборони різко змінили думку: тепер їм милішим став Львів. На базі тамтешнього військового інституту імені гетьмана Петра Сагайдачного, що підпорядкований «Львівській політехніці», вони планують створити Інститут сухопутних військ. Невже це остання навчальна передислокація в наших військах?

– Спеціальна комісія, очолювана заступником міністра оборони Володимиром Паськом, побувала як в Одесі, так і в Львові, – каже перший заступник начальника управління бойової підготовки командування Сухопутних військ генерал-майор Ігор Федоров. – Детально ознайомившись із місцевими умовами, дійшли висновку, що ліпшого місця від Львова годі й шукати. Порівняно з Одеським інститутом «Львівська політехніка» компактно розташована в одному містечку. Неподалік – Яворівський полігон з його потужною навчальною базою. До речі, певна частина полігону безпосередньо підпорядкована начальнику Львівського інституту, інфраструктура якого дає змогу розмістити 1700 курсантів. Починаючи з 2007 року цей видовий навчальний заклад щороку випускатиме близько 1500 молодих офіцерів за всіма військовими спеціальностями.

За словами Ігоря Васильовича, на утримання університету «Львівська політехніка» щороку з держбюджету витрачається 900 тис. гривень. У зв’язку із його розширенням (слід додати кілька кафедр із підготовки танкістів, ракетників, артилеристів тощо) асигнування збільшаться на 3,7 мільйона гривень. Загальна сума становитиме близько п’яти мільйонів, що потребував на своє утримання Одеський військовий інститут Сухопутних військ.

Щоправда, громадськість пручається, вона не погоджується зі знищенням унікальної навчально-військової бази в Одесі.

– Рішення однозначно буде виконано, – переконує генерал-майор Ігор Федоров. – Таке веління часу. Не вистачало, аби нам диктували, як розробляти оборонні плани держави. А щодо громадського контролю, то у Верховній Раді створюється комісія з незалежних експертів. Незабаром вони побуває у двох, так би мовити, конфліктних навчальних закладах. Усе побачать на власні очі. Зроблять висновки. Порівняють із нашими…

Треба розуміти, вони повністю збігатимуться з рішенням військових чиновників. Інакше Ігор Васильович не квапився б на всю Україну заявляти про повну перевагу львівських стандартів.