Вода і хаос

Щонайменше дев’ять місяців Новий Орлеан буде непридатним для життя, а більшість його жителів залишаться бездомними. Як заявило керівництво Федерального агентства з надзвичайних ситуацій США, відновлення затопленого внаслідок буревію Катрін міста розпочнеться не раніше літа 2006 року.

Відкачуватимуть воду із вулиць Нового Орлеану не менше як шість місяців, і ще три місяці знадобиться на те, аби затоплені території просохли. Однак і після цього, за словами Крейга, потрібен час для збору сміття й підготовки до будівництва.

Проте деяких американських чиновників не полишає наївна впевненість у тому, що їм вдасться швидко осушити місто і ліквідувати анархію. Наприклад, військові інженери мають намір осушити місто-болото за 80 днів. Щобільше, генерал інженерних військ США Роберт Крір заявив, що це максимальний термін. Якщо військові працюватимуть не покладаючи рук, то очистити місто вдасться за 36 днів.

Зараз у затопленому і напівзруйнованому Новому Орлеані хаос. Більшість районів міста контролюють мародери і грабіжники, на вулицях безлад та насилля. Поліція та національна гвардія евакуювали майже всіх потерпілих з міста і тепер намагаються взяти над ним контроль (їм навіть дозволили стріляти у мародерів). Однак припинити безлад, попри те, що сюди стягнено тисячі солдат, не вдається. Деякі поліцейські просто не витримують. Через кілька днів після того, як місто затопило, понад 200 із них відмовилися виходити на роботу. Дехто не з’явився на свої дільниці, оскільки втратив будинок і близьких. А інші просто втекли з міста, двоє навіть заподіяли собі смерть. Через це Білий дім вирішив відкликати 300 американських військовослужбовців, які проходять службу в Афганістані й Іраку.

Хоча падінню рейтингу американського президента Джорджа Буша це не зарадить. Більшість американців вважають, що допомогу жителям Нового Орлеану надають так повільно тому, що найефективніші й досвідчені підрозділи нині займаються відновлювальними роботами в Іраку та Афганістані. До того ж Буша звинувачують у тому, що він знехтував попередженнями про небезпеку, і замість того, аби виділити кошти на захист від стихійного лиха, витратив їх на війну з Іраком. Не може американський народ вибачити своєму президентові й того, що він перебував на своєму ранчо в Техасі на відпочинку, тоді як Новий Орлеан затоплювало другий день поспіль.